Над 60 жертви на самоубийствен атентат в Ирак

Най-малко 68 иракчани бяха убити и над 56 ранени при самоубийствен атентат на пазар близо до полицейско управление в Баакуба, съобщи Си Ен Ен.

Минибус Тойота се е взривил в 9.40 часа сутринта близо до мястото, където иракчани са чакали на опашка, за да се запишат като полицаи.

Загинали са всички 21 пътници на автобус, преминаващ край взривилия се автомобил.

Това е най- кръвопролитният атентат в Ирак след предаването на властта на иракското правителство в края на юни.

Болнични източници са заявили, че броят на жертвите може да нарасне. Според някои сведения ранените са 70.

В Кайро, където е на посещение, американският държавен секретар Колин Пауъл осъди атентата, определяйки го като "опит на убийци да отрекат на иракския народ правото да мечтае".

"Една мирна държава се изгражда на солидния фундамент на свободата", каза той по време на пресконференция. "Те убиват иракчани с цел да отрекат базисните им свободи, на които останалият свят все повече се радва", заяви държавният секретар.

Също в сряда при експлозия на багдадска улица, наричана "Малката Фалуджа" - градът, известен като център на антикоалиционната съпротива - един иракчанин загина, а шестима бяха ранени.

35 бунтовници убити при операция на американските и иракските сили

По-рано бе съобщено, че 35 иракски бунтовници са били убити, а близо 40 - арестувани, по време на боевете с многонационалните сили, избухнали по-рано в Суейра, южно от Багдад. При боевете са били убити и седем служители на иракските сили за сигурност; няма пострадали коалиционни войници, посочват военни източници.

По време на съвместната операция между иракските сили и американската армия украински войници са осигурявали прикритие.

Експлозията в Баакуба е била толкова мощна, че е изпочупила стъклата на близките кафенета, изкъртила е фасадите на околните сгради и подпалила околните автомобили. По улицата са били разпръснати части от човешки тела, като полицията и цивилни трудно са успявали да различат живите от мъртвите.

Баакуба се намира на 48 километра от Багдад. Населението е смесено - сунити и шиити.

Взривът на багдадската улица "Малката Фалуджа", според полицията, е бил насочен срещу полицейско управление, но целта била пропусната. Експлозията е избухнала пред жилищна сграда.

Насилието в Ирак продължава с неотслабващи темпове и размах и след предаването на суверенитета от коалиционните сили начело със САЩ на преходното иракско ръководство. Най-често цел на нападенията са местни полицейски участъци, които са по- зле оборудвани и защитени в сравнение с американските войски.

Същевременно в Багдад се подготвя национална конференция с участието на 1000 делегати от цялата страна, които трябва да изберат преходен орган от 100 члена, който ще има съветнически функции спрямо новото правителство. Конференцията ще се проведе в събота.

Ситуацията със заложниците в Ирак все още остава тежка. Към момента е известно, че са задържани поне 11 чужденци, сред които един египетски шофьор и един иракчанин. Исканията на похитителите фирмите да преустановят сътрудничеството с американските сили или да се изнесат от Ирак.

Споделяне

Още от Свят