Над 600 български младежи заминават да учат в британски университети

Над 600 български младежи заминават да учат в британски университети

Над 600 български първокурсници, приети да учат от тази есен в университети във Великобритания в годината на реален Брекзит, се събират утре на финална среща преди да отпътуват, за да получат указания и документи за прием, кредитиране и настаняване. Това съобщиха в сряда от проекта "Световно образование".

В зала "Киото" на столичния хотел "Маринела" утре от 10.00 часа ще започне първата среща за финална ориентация на българските първокурсници, които тази есен ще отпътуват за обучение в британски университети. Поради големия брой на студенти, срещите ще са в три сесии - от 10.00, 13.00 и 15.00 часа.

Приетите в академичната 2018/2019 година са последните студенти, които България изпраща във Великобритания, преди официалното влизане в сила на Брекзит, с който страната ще напусне ЕС. Това са кандидатите, които въпреки Брекзит, получиха от британското правителство право на пълно студентско кредитиране на образованието си като членове на ЕС. Това направи възможно обучението на над 90 процента от заминаващите, които ще ползват държавни кредити за финансиране на обучението си във Великобритания, информират образователните консултанти, цитирани от БТА.

На утрешната среща всеки български първокурсник ще получи личен пакет с формуляри за първоначална регистрация в университетите, телефон за спешна връзка, инструкции за посрещане и настаняване. Кандидатствалите за студентски кредит ще получат и официалните си потвърждения за отпуснатата сума. Професионалните консултанти ще отговарят на въпросите на студентите и родителите им във връзка с бъдещия им престой и обучение в Англия.

Срещата се организира в рамките на проекта "Световно образование", по който пътуват над 50 процента от обучаващите се във Великобритания българи. Проектът си партнира с над 100 университета, в които ежегодно от България на обучение пътуват между 1200 и 1500 българи. 

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?