Над 600 деца със сърдечни малформации се раждат годишно у нас

Проследяването им от утробата до възрастни е ключът към пълноценния живот

Над 600 деца със сърдечни малформации се раждат годишно у нас

Между 600 и 650 деца в България се раждат годишно с вродени сърдечни малформации. Това са най-честите вродени аномалии и засягат между 8 и 10 на 1000 новородени или 1.3 млн. деца годишно в света. Ако не бъдат своевременно диагностицирани, оперирани и лекувани под 30% от тях ще доживеят до петия си рожден ден и това се случва в зле развитите държави. "Развитието на диагностиката, интензивните грижи и проследяването води до това над 90% от децата с вродени сърдечни малформации да преживяват и излязат от детската възраст. За щастие България е в тази група държави", коментира проф. Анна Кънева, началник на Клиника по детска кардиология по повод Седмицата на вродените сърдечни малформации, която се отбелязва всяка година от 7 до 14 февруари.

Не е важно само да спасим пациентите, но и да живеят качествено

"Най-важното в нашата дейност не е да изведем пациента жив от операцията, не е най-важното да го изпишем жив от реанимацията или клиниката. Най-важното е пациентът да бъде с добро качество на живот и да има средна продължителност на живота близка до нормалната популация", казва началникът на Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации д-р Стоян Лазаров.

За да пораснат децата с вродени сърдечни малформации и да създадат свое поколение ключово е проследяването им през целия живот. Като се започне от утробата на майката (пренаталната диагностика), което позволява адекватни грижи по време на бременността, избор на подходяща клиника, където да стане раждането и поемането на детето с вродена сърдечна малформация от неонатолози и детски кардиолози след това и неговото проследяване през целия му живот.

Проследяване през целия живот

"Това са хронични заболявания, които изискват проследяване и активно поведение през целия живот. Защото сърдечната операция е интервенционална процедура – това е един миг в живота на тези хора. Но през техния живот има няколко съществени етапа, в които трябва да дадем отговор за това какво е здравословното им състояние, какъв начин на живот да водят, каква да бъде тяхната физическа активност и професионално развитие. Тези моменти са през първата година от живота, при започване на училище, в пубертета и след излизането от детската възраст", обяснява проф. Кънева. Това са периоди, в които трябва активно да проследяваме тези пациенти.

В България Националната кардиологична болница е единствената структура, която се занимава с цялостното обгрижване на пациентите с вродени сърдечни малформации като поддържа добра координация с колегите от София и страната, координират се и ги консултират. В резултат на това за около половината от децата, които се оперират годишно, се знае предварително, още преди раждането, че ще се нуждаят от операция. За миналата година са оперирани 215 деца, но общо извършените операции са 280, тъй като самата технология изисква повече от една операция и 95% от тях са успешни, съобщи д-р Лазаров.

Като рискови за раждане на дете със сърдечна малформация се определят семействата, в които вече има дете с такава аномалия или един от двамата родители е със сърдечна малформация. Наличието на диабет и приемането на определени медикаменти от майката също са рискови фактори, при които състоянието на плода по време на бременността трябва да се следи внимателно.

Възрастните забравят за проследяването, а не трябва

Д-р Маргарита Цонзарова, ръководител на Експертен център по вродени сърдечни малформации и председател на асоциация "Детско сърце", обърна внимание на необходимостта от проследяване на възрастните пациенти.

"Днес имаме повече възрастни с вродени сърдечни малформации, отколкото деца, но проблемът е, че около 60% от тях не се проследяват редовно", посочи тя.

"Когато навършат 18 години те се чувстват свободни сами да преценяват дали да ходят на лекар или не. Повечето от тях се чувстват добре, но ние всички знаем, че на всеки етап след оперативно лечение могат да се появят проблеми. Много е важно да се проследяват регулярно, а не да търсят лекарска помощ, когато имат някакви симптоми", коментира Цонзарова.

Целта на Експертния център по вродени сърдечни малформации в НКБ е именно да обхване хората с вродени малформации и след навършването на 18 години. Болницата има добри условия за това, тъй като разполага едновременно с детска кардиология и такава за възрастни.

Има още какво да се желае за финансирането

Д-р Лазоров коментира, че благодарение на увеличението на цените на някои клинични пътеки в детската каридология през тази и миналата година, болницата може да си поеме глътка въздух, но още има какво да се желае.

През миналата година терапевтичните кардиологични пътеки бяха увеличени между 10% и 30%, а от 1 януари детските хирургични кардиологични пътеки, които вече са отделени от тези на възрастните – с 18%.

Въпреки недофинансирането на детските пътеки, болницата не изисква доплащане от родителите за лечението на децата, което се трупа като пасив.

Безплатни прегледи и нови попълнения в екипа на НКБ

В петък бяха връчени сертификатите за успешно специализирано обучение на 13 медицински сестри от цялата страна за интензивни грижи в детската кардиология на болницата, проведено със съдействието на Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София. Всички те са били поканени да останат на работа в НКБ, която преди време имаше тежък кадрови проблем със сестрите. Две от сестрите вече са част от екипа на болницата.

В Световната седмица на вродените сърдечни малформации в Националната кардиологична болница ще се извършват безплатни прегледи за деца и възрастни с вродени сърдечни малформации.

Те ще се проведат от 10 до 14 февруари за възрастни и на датите 10 и 14 февруари за деца след предварително записване на тел.: 02/9211 215, отдел "Грижи за болния". Записаните трябва да носят всички медицински документи. 

Споделяне

Още от България