Над 600 журналисти са починали от коронавирус за 10 месеца

Над 600 журналисти са починали от коронавирус за 10 месеца

Над 600 журналисти от 59 държави са починали в резултат на коронавирусна инфекция през последните 10 месеца. Това стана ясно в Женева неправителствената организация "Press Emblem Campaign".

"От 602 журналисти, починали от COVID-19 от началото на март, повече от половината от смъртните случаи са в Латинска Америка - 303," съобщи организацията. Следват Азия (145), Европа (94), Северна Америка (32) и Африка (28).

"Поради професията си журналистите, чиято работа се осъществява "на фронта", за да отразяват събитията, са особено уязвими към вируса. Някои от тях, по-специално тези на свободна практика и фотографите, просто не могат да работят от къщи", каза генералният секретар на организацията Блез Лампан.

Перу остава страната с най-висока смъртност, както подчертава организацията, като там от март са починали 93 служители на пресата. Бразилия е на второ място (55). В Индия има 53 смъртни случая, в Мексико 45, в Еквадор 42, в Бангладеш 41, в Италия 37, в САЩ 31, в Пакистан 22, в Турция 17, във Великобритания 13, в Панама 11 , в Боливия 9. Следващите в списъка на организацията са Афганистан (8), Доминиканската република (8), Нигерия (8), Русия (8) и редица други страни.

Организацията обаче отбелязва, че "истинският брой на жертвите определено е по-голям", тъй като някои страни не предоставят отделни статистически данни за смъртта на журналисти. Освен това тя обясни, че "източникът на инфекцията е трудно да се определи и е невъзможно да се направи разлика между журналисти, които са се заразили по време на работа и в личния живот".

"Press Emblem Campaign", създадена през 2004 г., има консултативен статут при ООН. Източниците на информация за нейните доклади са съобщения в пресата, ООН и неправителствени организации.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?