Над 6000 журналисти са изгубили работата си в Испания от началото на кризата

Над 6000 журналисти са изгубили работата си в Испания от началото на кризата, съобщи Франс прес.

 

"Това е най-тежката ситуация в историята на испанската журналистика", заяви Елса Гонсалес, президент на Федерацията на журналистическите асоциации в Испания.

 

От 2008 година 6234 журналисти са изгубили работата си, а 57 медии са били закрити, сочат данни на федерацията, която обединява над 21 000 журналисти.

 

През последното тримесечие данните са тревожни, а хоризонтът е мрачен, допълва Елса Гонсалес.

 

Последните във времето жертви на кризата са двата най-големи вестника в страната - "Мундо" и "Паис".

 

Ръководството на първия информира синдикатите за плановете си да закрие "най-малко 195 места", а това означава да бъде съкратен всеки трети журналист, обясни Фернандо Кано, главен редактор на специализирания сайт за медии prnoticias.com.

 

"Паис" подготвя подобен план, допълни Кано.

 

Икономическата реалност е тежка в Испания, която в момента е изпаднала във втората си рецесия за последните три години. През първото тримесечие приходите от реклама са се свили със 17 процента в телевизията, с 22 на сто в печатните издания и с 11 на сто в радиата, подчертава Кано.

 

"Става дума за криза, която продължава вече пет години: през 2007 година само в печатните издания оборотът бе 1.9 милиарда евро, а тази година вероятно ще бъде под 900 000 евро.
Освен че има много повече пишещи за всичко журналисти, в Испания има една друга аномалия: до три заглавия в една провинция, а това е неудържимо положение, каквото няма никъде по света", заявява категорично Кано, настоявайки за реорганизация на сектора.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?