Над 62 000 евро обезщетения по четири дела срещу България в Страсбург

Над 62 хиляди евро ще плати държавата като обезщетения по поредната "порция" спечелени от български граждани дела срещу нея в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Решението на правителството да изпълни присъдите на съда по четири жалби срещу България бе взето в сряда.

По делото "Васил Сашов Петров срещу България" държавата е нарушила правото на живот и на ефективно вътрешноправно средство за защита. При бягството му след опит да бъде задържан по време на кражба, срещу жалбоподателя от Велинград е открит огън от двама служители на реда.

Вследствие на раните той претърпява операция на бъбреците и черния дроб. Жалбоподателят твърди, че употребата на сила срещу него е била неоправдана, застрашила е живота му и почива на расистки мотиви заради ромския му произход, а проведеното разследване не е било ефективно.

Съдът е отсъдил нарушение по първия казус, но е преценил, че няма нарушение по отношение на твърдението за расистки мотиви. На жалбоподателя е присъдено обезщетение от 15 хиляди евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разходи по делото.

По делата "Филипов срещу България" и "Коцева-Денчева срещу България" са нарушени правата, гарантиращи съдебен процес в разумен срок и ефективно вътрешноправно средство за защита.

През 2000 г. срещу Димитър Филипов започнало наказателно производство за кражба, което приключило през 2006 г. с осъдителна присъда. В периода октомври 2003 г.-ноември 2005 г. му е била наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", която е била обжалвана и потвърдена шест пъти. Съдът е решил, че посоченият период на задържане е бил необосновано дълъг и съдебните власти не са разгледали делото с необходимата бързина. На Филипов е присъдено обезщетение от 2300 евро за неимуществени вреди и 700 евро за разноски по делото.

Маргарита Коцева-Денчева от Велико Търново е уволнена като директор на психиатрична болница през 1996 г. Завежда дело срещу Министерството на здравеопазването през 1997 г. То все още не е приключило - следващото заседание по него е насрочено за 17 ноември 2010 г. пред ВКС. Продължителността на делото вече надхвърля 13 години. На Денчева е присъдено обезщетение от 7300 евро за неимуществени вреди и 600 евро за разходи и разноски.

Жалбата на Вероника и Петър Въчкови - родители на Ганчо Въчков, е за нарушено право на живот. През 1999 г. при опит за задържането му, той е убит от полицията след преследване и престрелка. Според съда в Страсбург акцията по арестуването не е била правилно планирана и осъществена и за съществуващите към онзи момент обстоятелства използваната сила не е била абсолютно необходима. Проведеното следствие по случая от българските власти пропуска по недопустим начин да събере като доказателства показанията на участвалите в акцията служители на антитерористичната бригада към МВР.

ЕСПЧ поставя също така под сериозно съмнение психиатричната експертиза, която е извършена след смъртта на Ганчо Въчков. Заключенията ѝ дават две възможности за смъртта - убийство и самоубийство. Прекъсването на разследването, без да бъдат установени служителите, взели участие в акцията, е знак за пълна липса на отговорност пред закона на полицията за нейните действия. Разследването е било и непълно, тъй като важни следствени действия не са били изобщо предприети.

Вследствие Съдът постанови, че то не е имало необходимата пълнота, обективност и ефективност в нарушение на чл. 2 на Конвенцията. На жалбоподателите по делото "Въчкови срещу България" е присъдено обезщетение от общо 30 хиляди евро за неимуществени вреди и 3605 евро за разходи и разноски.

Споделяне

Още по темата

Още от България