Над 6,4 милиона германци свалиха приложението за борба с коронавируса

Над 6,4 милиона германци свалиха приложението за борба с коронавируса

Над 6,4 милиона германци свалиха новото приложение за смартфони, с което ще проследяват контакти носители на коронавируса, през първите 24 часа, през които потребителите получиха достъп до него, предаде Ройтерс.

"Този мощен старт трябва да мотивира още повече граждани да участват, тъй като забавянето на разпространението на коронавируса е отборна игра", заяви германският здравен министър Йенс Шпан.

Приложението стана достъпна за потребителите вчера. То може да бъде свалено от всеки потребител на смартфон с операционна система Андроид (Android) или Ай Оу Ес (iOS), който има профил в немскоезичните версии на интернет платформите Гугъл плей (Google Play) и Ап стор (App Store). Работата над създаването на приложението започна в началото на април.

Принципът на работа на приложението е следният: при включен Блутут предавател на смартфоните на потребителите, които, да речем, са се наредили на опашка в магазин, приложението ще съхранява информацията за запаметените устройства на другите хора от опашката и ако някой от тях се разболее от коронавирус, останалите ще получат автоматично известие за това.

Приложението бе разработено от концерните САП (SAP) и "Дойче телеком" (Deutsche Telekom), като са дейностите по създаването му бяха отделени около 20 милиона евро от федералния бюджет на Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?