Над 65 млн. евро ще струва рехабилитацията на каскада “Долна Арда”

Производството на електроенергия у нас ще се увеличи с близо 20 гигаватчаса годишно след цялостното обновяване на хидроагрегатите на трите водноелектрически централи (ВЕЦ) от каскадата “Долна Арда”, съобщиха от Националната електрическа компания (НЕК) във вторник при подписването на договорите с фирмите изпълнители.

Австрийската компания “Ва Тех Хидро”(VA TECH HYDRO GmbH&Co) ще обновява електромеханичната част на централите “Кърджали”, “Студен кладенец” и “Ивайловград”. Компанията ще достави и електромеханичното оборудване за разширението на ВЕЦ “Студен кладенец”. Проектирането и строителството на разширението на водноелектрическата централа “Студен кладенец” с допълнителен малък хидроагрегат с мощност от 1 мегават ще бъде извършено от австрийския консорциум "Пор Технобау унд Умвелт" (PORR TECHNOBAU UND UMWELT AG).

Цялостното обновяване на каскадата “Долна Арда” ще струва над 65 млн. евро, съобщи изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков. Двете австрийски компании ще осигурят финансиране по екологичен проект, с който Австрия ще намалява вредните въглеродни емисии според изискванията на протокола от Киото. Този модел на финансиране вече беше използван при изграждането на хидровъзела “Цанков камък”. Той позволява на инвеститорът - НЕК - да привлече по-евтино кредитиране до 70%, без да е нужно да дава държавни гаранции. Останалите 30% от сумата ще се осигурят от възложителя. Редуцираните въглеродни емисии след рехабилитацията на каскадата “Долна Арда” ще бъдат продавани на Австрия.

Според предварителните изчисления, инвестицията в рехабилитацията на трите водноелектрически централи ще се върне за 25 години.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?