Над 7% от "Булгартабак" бяха изтъргувани на борсата

Сделката за 26.6 млн. лв. стана извън регулирания пазар, предполага се, че продавач е Миролио

Над 7% от "Булгартабак" бяха изтъргувани на борсата

Над 7 процента от "Булгартабак холдинг" бяха продадени извън регулирания пазар на българската фондова борса във вторник. Сделките са за 26.6 млн. лв., а изтъргуваният дял съответства на този на италианския бизнесмен Едоардо Миролио, който притежава 7.2205 на сто от тютюневия холдинг, колкото и смениха собственика си сега.

Сделката е за 531 950 акции на компанията. Цената, по която е станала търговията, е с 23 на сто по-ниска от текущата пазарна цена – по 50 лв. за брой при 65 лв. на регулирания пазар.

Миролио е потвърдил, че той е продавачът, предаде "Капитал дейли". Кой е купувачът още не се знае, но това трябва да стане ясно от данни в Централния депозитар, тъй като сделката е за над 5 процента, които са прагът за обявяване на новия инвеститор.

Италианският бизнесмен вече продаде през пролетта на 2014 г. над 3 процента от тогавашния си дял от 10.44 на Корпоративна търговска банка, която увеличи участието си в "Булгартабак холдинг" до 6.0199%, а по-късно фалира.

Купувачът на акциите на практика става вторият по големина акционер в тютюневия холдинг след регистрираната в Австрия "БТ Инвест", която приватизира държавната тютюнева компания. Дружеството, в което участва офшорна компания, е мажоритарният собственик на "Булгартабак" с близо 80 на сто от капитала. Трети по големина акционер остава КТБ.

Следващ с 5 на сто е депутатът от ДПС Делян Пеевски чрез "Табако инвестмънт", която се държи от неговата и на майка му Ирена Кръстева фирма "НСН Инвестмънт". Наскоро Пеевски обяви, че ще продаде своя дял в холдинга, за да не вреди името му на имиджа на компанията, след като депутатът от ДПС бе описан от турски вестник като държащ контрабандни канали в Турция и му бе забранено пътуването до южната ни съседка.

За Пеевски обаче се твърди, че всъщност стои зад "БТ Инвест" и е истинският мажоритарен собственик на "Булгартабак холдинг".

Останалите акции в тютюневата компания са на взаимни, пенсионни фондове, Bank of Nеw York Mellon и дребни акционери.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?