Над 70 гвардейци дариха стволови клетки

Над 70 гвардейци от поделение 54800 на Националната гвардейска част се включиха в понеделник в акция за набиране на потенциални донори на стволови клетки. Идеята за инициативата е на гвардейците, които искат да помогнат за лечението на техен колега, който боледува от остра миелоидна левкемия.

Лекарски екипи от Александровска болница и Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания взеха кръв от всички, които желаят да бъдат изследвани и са подписали документите за информирано съгласие.

Предстои в Клиниката по клинична имунология на Александровска болница да бъдат извършени имунологични изследвания, чрез които кръвта ще бъде типизирана и потенциалните донори ще бъдат включени в Националната донорска публична банка.

По този начин те ще могат да помогнат при лечението на онкохематологични заболявания на много деца и възрастни, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки.

Всеки, който желае да бъде изследван за потенциален донор на стволови клетки, може да се обърне към лекарите от Клиниката по клинична имунология към Александровска болница.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?