"Трансатлантически тенденции" 2012:

Над 70% от българите не одобряват икономическата политика на кабинета

Страната ни първа в одобрението към Русия и с висока оценка за Меркел

Седемдесет и два процента от българите не одобряват действията на правителството на Бойко Борисов срещу икономическата криза. Това показва проучването на "Трансатлантически тенденции" (Transatlantic Trends).

Изследването е по проект на германска неправителствена организация "Джърман Маршал Фонд" (German Marshall Fund) и е проведено между 2 и 27 юни 2012 г. в САЩ, Русия, Турция и 12 страни членки на ЕС, сред които и България.

Неодобрението към икономическите действия на националните правителства е най-високо в Испания – 73%, България – 72%, Италия – 66% и Португалия – 65%.

Средно 56% от анкетираните в Европа не одобряват действията на собствените си правителства. В САЩ този процент е 52%, а в Русия общественото мнение е разделено – 46% не одобряват, но също толкова са и хората на обратното мнение.

Българите се чувстват най-засегнати от икономическата криза

В Европейския съюз 65% от анкетираните се чувстват лично засегнати от икономическата криза, а в САЩ – 79%.

Най-висок този процент е в България и Португалия – 89 на сто. Следва Румъния с 88%.

Половината от европейските респонденти и 58% от американските пък заявяват, че биха подкрепили още съкращения на публичните разходи.

76% от европейците и 64% от американците са на мнение, че придобивките на икономическата система се разпределят сред малко малцинство.

Негативно отношение към Русия в ЕС и САЩ

Отношението към Русия се е преобърнало от позитивно към негативно и от двете страни на Атлантика. 42% от американците и 37% от европейците имат позитивно отношение към Москва.

Одобрението към Русия в България си остава най-високо, но е намаляло от 88% през 2011 г. на 78% днес. Следва Словакия, където положителното отношение към Москва е нараснало за една година от 58% на 64%.

75% от европейците и 60% от американците са на мнение, че руските избори не отразяват волята на избирателите. 46% от руснаците нямат доверие в собствените си избори, а 43%-имат.

Половината от руснаците пък имат позитивно отношение към САЩ и 64% към ЕС.

Българите с най-висока оценка за Меркел

Въпреки икономическата криза 61% от европейците все още оценяват членството в ЕС като позитивно за икономиката им. Традиционно в България висок процент – 81 на сто от хората имат позитивно отношение към ЕС, но само 47% смятат, че членството в ЕС се е отразило позитивно на българската икономика. По-ниска оценка има само във Великобритания, където едва 40% биха оценили членството като икономически позитивно.

Оценката за еврото обаче е много по-негативна. 57% смятат, че европейската валута се е отразила или би се отразила лошо на националните им икономики.

Всеки четвърти в Испания и в Германия подкрепя напускането на еврозоната. 52% от европейците одобряват начина, по-който канцлерът Ангела Меркел се справя с икономическата криза. Има обаче видимо северно и южно разделение в тази оценка.

Одобрението за Меркел е най-високо в България – 66%, във Франция – 64%, в Германия, Италия и Испания – 63%.

Обама – харесван, Мит Ромни – неодобряван

82% от европейците имат позитивно отношение към президент Барак Обама. Само 23% от тях обаче одобряват кандидата за президент на републиканците Мит Ромни.

Само 40% от българите биха гласували за Обама. Само руснаците и поляците имат по-лошо отношение към кандидата за втори президентски мандат – съответно 27% и 35%.

38% от  анкетираните или нямат мнение или отказват да отговорят, а 39% не го одобряват.        

Споделяне

Още от България