Над 70% от служителите в офисите продължават да работят вкъщи

Офис сградите трябва да се дигитализират, за да се върнат служителите, смятат от Forton

Над 70% от служителите в офисите продължават да работят вкъщи

Въпреки прогнозите на голяма част от компаниите през пролетта на 2021 г. да започнат поетапното връщане на служителите в офиса, все още над 70% от тях работят дистанционно. Това показва проучване на Cushman&Wakefield Forton.

Според експертите на компанията пандемията даде силен тласък на промяна в начина на работа и реално създаде допълнителни предизвикателства свързани с продуктивност, задържане на талант, сигурност на работното място, гъвкавост.

Успешната адаптация на компаниите в новата среда зависи в голяма степен от физическите работни пространства и реално засяга и собствениците на бизнес сгради.

"Собствениците на сгради и бизнесите търсят различни механизми, с които да върнат служителите на физическите им работни места. Редица изследвания сочат, че продължителната работа от разстояние не само понижава ефективността и креативността на хората, но влияе негативно върху тяхното физическо състояние. Служителите се чувстват по-изморени и изолирани, расте рискът от бърнаут. Ако ваксинацията е медицинския отговор на усложнената обстановка, но бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работните среда към новите условия", коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman&Wakefield Forton.

В отговор на трайно изменящата се среда и настъпилите промени в нуждите на наемателите и техните служители компанията разработва нова платформа Forton Digital Services for Real Estate.

"Посоката, в която дигитализаицята е наложителна, включва възможностите за интегриране на умен достъп до пакринга и офиса, известия, резервиране и управление на конферентни помещения, резервиране и поръчване на храна, информация за събития, комуникираме с колеги, енергиен мениджмънт и други услуги, като всяка една може да бъде достъпна и управлявано интерактивно от телефона", посочва Красимир Петров, мениджър "Управление на имоти и активи" в Cushman&Wakefield Forton.

Сред партньорите на компанията в разработването на дигиталните решения са технологичните стартъпи Biodit, Grid Metrics, Corefin и други.

"На офис пазара в София в момента има достатъчно първокласни площи с потенциал за внедряване на технологични решения. Сегашният момент, когато предлагането е повече от търсенето, е най-подходящ за въвеждане на подобни иновации, които ще повишат конкурентоспособността на отделните проекти. Заетите сгради ще могат да задържат дългосрочните си наематели, а тези, които не са запълнени, могат да използват тази възможност да привлекат нови ползватели. И в двата случая собствениците на сградите ще трябва да заложат на много повече на "soft" решения, които позволяват повече комбинативност и гъвкавост. Ще се търси добавената стойност на сградите в технологичните възможности", казва Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в Cushman&Wakefield Forton.

Към края на 2020 г. на незаетите офис площи у нас са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11.4% до 13.6%, сочат данните на Cushman&Wakefield Forton.

Споделяне

Още от Бизнес