Над 700 каталунски кметове се събраха в Барселона, за да подкрепят референдума

Над 700 каталунски кметове се събраха в Барселона, за да подкрепят референдума

Над 700 от 948-те кметове на Каталуния се събраха в събота в Барселона, за да изразят решителността си да организират референдум за независимост на испанската област, въпреки че Констутиционният съд замрази процедурата докато разглежда иск на централното правителство, предаде Франс прес.

Над 2/3 от каталунските кметове вече заявиха, че ще предоставят общински помещения за насрочения за 1 октомври вот.

В сряда главната прокуратура на Испания нареди на прокурорите в Каталуния да изпратят призовки на кметовете, които смятат да съдействат за "организирането на това незаконно гласуване" и да им повдигнат обвинения. Ако кметовете не се явят на призовката, те може да бъдат арестувани.

В демонстрацията участваха шефът на каталунското правителство Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау, отбелязва Асошиейтед прес.

В петък премиерът Мариано Рахой заяви по адрес на сепаратистите: "Не подценявайте силата на испанската демокрация. Правовата държава работи." "Не подценявайте силата на каталунския народ", отвърна му Пучдемон в събота.

Сепаратистите разполагат с мнозинство в регионалния парламент на Каталуния от 2015 г., но каталунците са силно разделени по въпроса за независимостта, отбелязва Франс прес. На регионалните избори прди две години сепаратистите получиха 47.6% от гласовете, а партиите, които искат Каталуния да остане в Испания – 51.28%.

Затова пък мнозинството жители на Каталуния искат да могат да изразят мнението си за бъдещето на областта чрез референдум. Лявата кметица на Барселона, където сепаратистите са малцинство, изрази в събота солидарността си с подкрепящите референдума кметове, като ги прие в кметството на града.

Ада Колау и кметството на Барселона избягват да се месят пряко в организацията на референдума, но тази седмица обявиха, че жителите на града ще могат да гласуват на 1 октомври. Пучдемон впоследствие обяви, че е постигнал споразумение за това с градските власти на Барселона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят