Над 700 ще са съкратените от митниците

Въпреки увеличаването на щата на митниците с броя на прехвърлените служители от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), които отговорят за контрола над габаритите на товарните коли, превозвания товар и маршрута им през страната, съкращения в новата митническа структура ще обхванат около 700-750 души от общо 4000. Това уточни финансовият министър Симеон Дянков по повод на съмненията, че планираните от ведомството му съкращения ще се обезсмислят с прибавянето на нови щатове.

След като АПИ премина към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тя бе освободена от функциите за контрол над товарния транспорт, който бе прехвърлен към митниците, а служителите, извършващи контрола, стават митнически служители, като ще преминат и базов курс по спецификата на митническата работа. Прехвърлянето бе одобрено от правителството в сряда.

Според министър Дянков оптимизирането на администрацията на митниците няма как да не обхване и прехвърлените нови около 305 души. Предвижда се общо от митниците да бъдат съкратени 15% до края на годината.

Споделяне

Още от Бизнес