Над 7000 учители протестират в Букурещ, заплашват с блокиране на учебната година

Над 7000 учители протестират в Букурещ, заплашват с блокиране на учебната година

Над 7000 преподаватели се включиха в протестен митинг в Букурещ, недоволни от размера на заплатите в образователния сектор, съобщава Медиафакс. Учителите протестират срещу правителството и настояват да бъдат отпуснати 6 процента от брутния вътрешен продукт за образование.

Протестът, организиран от Федерацията на свободните синдикати в образованието, събра учители от Букурещ и редица други градове. Те носеха свирки, знамена и плакати с надписи "Без училище - неграмотен народ" и "Уважавайте човешкия ресурс в образованието или ще си отиде". Един от учителите, облечен като просяк, носеше плакат с надпис: "Умираме ние, умирате и вие".

Демонстрантите, които се събраха на Площада на победата пред сградата на правителството, скандираха "Солидарност!" и "Обща стачка", "Без образование загива всяка нация", "Лъжци!" и "Долу лъжливото правителство!". След това учителите поеха на шествие към сградата на парламента, като протестиращите начело на колоната носеха тениски с надписи "Спасете образованието".

Начинаещ учител в Румъния получава 700 леи (217 долара), по-малко от половината от средната заплата в страната, отбелязва Асошиейтед прес. Много учители дават частни уроци, за да допълнят доходите си.

На 30 октомври над 400 членове на организацията протестираха в продължение на три дни пред сградата на правителството и пред централата на управляващия Социал-либерален съюз. Представителите на федерацията тогава заявиха, че действията им не са довели до никакъв резултат, а отношението на управляващите тласка преподавателите към крайна форма на протест – обща стачка.

Днешният протестен поход може да се превърне в обща стачка, която да затвори училищата, посочва вестник "Адевърул". Синдикалистите настояват за отпускане на 6 процента от БВП за образование спрямо сегашните 3,6 процента. Освен за увеличение на заплатите, те настояват и за дебюрократизация и деполитизация на сектора.

Последните две големи стачки в образователния сектор бяха през 2000 г. (пет седмици) и през 2005 г. (три седмици), но този път синдикалистите предупреждават, че може да се стигне до блокиране на учебната година, пише "Адевърул".

Споделяне
Още от Балкани