Над 7000 учители протестират в Букурещ, заплашват с блокиране на учебната година

Над 7000 учители протестират в Букурещ, заплашват с блокиране на учебната година

Над 7000 преподаватели се включиха в протестен митинг в Букурещ, недоволни от размера на заплатите в образователния сектор, съобщава Медиафакс. Учителите протестират срещу правителството и настояват да бъдат отпуснати 6 процента от брутния вътрешен продукт за образование.

Протестът, организиран от Федерацията на свободните синдикати в образованието, събра учители от Букурещ и редица други градове. Те носеха свирки, знамена и плакати с надписи "Без училище - неграмотен народ" и "Уважавайте човешкия ресурс в образованието или ще си отиде". Един от учителите, облечен като просяк, носеше плакат с надпис: "Умираме ние, умирате и вие".

Демонстрантите, които се събраха на Площада на победата пред сградата на правителството, скандираха "Солидарност!" и "Обща стачка", "Без образование загива всяка нация", "Лъжци!" и "Долу лъжливото правителство!". След това учителите поеха на шествие към сградата на парламента, като протестиращите начело на колоната носеха тениски с надписи "Спасете образованието".

Начинаещ учител в Румъния получава 700 леи (217 долара), по-малко от половината от средната заплата в страната, отбелязва Асошиейтед прес. Много учители дават частни уроци, за да допълнят доходите си.

На 30 октомври над 400 членове на организацията протестираха в продължение на три дни пред сградата на правителството и пред централата на управляващия Социал-либерален съюз. Представителите на федерацията тогава заявиха, че действията им не са довели до никакъв резултат, а отношението на управляващите тласка преподавателите към крайна форма на протест – обща стачка.

Днешният протестен поход може да се превърне в обща стачка, която да затвори училищата, посочва вестник "Адевърул". Синдикалистите настояват за отпускане на 6 процента от БВП за образование спрямо сегашните 3,6 процента. Освен за увеличение на заплатите, те настояват и за дебюрократизация и деполитизация на сектора.

Последните две големи стачки в образователния сектор бяха през 2000 г. (пет седмици) и през 2005 г. (три седмици), но този път синдикалистите предупреждават, че може да се стигне до блокиране на учебната година, пише "Адевърул".

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?