Над 73 хил. моста в САЩ с дефект като срутилия се

Над 73 хил. моста в САЩ с дефект като срутилия се

Около 73 700 моста в САЩ имат конструктивен дефект като на рухналото в четвъртък над Мисисипи в Минеаполис съоръжение, което погуби четирима души, 30са в неизвестност и рани десетки. Това съобщи Асошиейтед прес в петък, позовавайки се на данни на Американското общество на инженерите. Броят на потенциално опасните мостове в Америка съставлява 12 процента от всички общо 596 808 такива инфраструктури съоръжения.

Според статистиката на инженерната организация такова конструктивно несъвършенство имат 816 моста, които са построени преди 1990-те, а 3871 се експлоатират от повече от сто години. За пълното възстановяване на всички дефектни мостове са нужни 20 години и 188 млрд. долара.

По думите на ръководителя на Американския съюз на потребителите на магистрали, който защитава правата на автомобилистите, Грегъри Коен, за да се поддържа инфраструктурата на мостовете в САЩ в добро състояние е необходимо да се отделят по 75 млрд. долара годишно, а за тази година предвидените средства били само 60 млрд. долара.

Федералното пътно управление на САЩ изчислило още преди време, че за ремонт на мостовете е нужно да се отпуснат допълнително 55 млрд. долара.

След инцидента в Минеаполис, губернатори на американските щати поръчаха на техническите служби да изследват мостовете, обръщайки особено внимание на онези, които са били построени по подобен на рухналия над Мисисипи мост.

Вчера след като се срутиха около 150 метра от моста в Минеаполис, над 50 автомобила паднаха в реката, имаше жертви и ранени.

Споделяне

Още от Свят