Над 7500 ученици на стаж във фирми по европроект

Над 7500 ученици на стаж във фирми по европроект

Над 7500 ученици от 326 професионалните гимназии са наети като стажанти във фирми по проекта на образователното министерство "Ученически практики". Той е финансиран от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Възможности за стажове предоставят 2249 работодатели от области като производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти, информационни технологии, строителство и др., каза зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева в понеделник.

Очаква се през лятото още 500 ученици, които се обучават за ресторантьори и хотелиери, да започнат практиките си. Стажовете са с продължителност 240 часа, разпределени по график през учебната година или през ваканциите. Младежите прекарват средно по 2 часа на ден на работа.

След успешното приключване на практиките получават по 300 лв. стипендия и сертификат за практическо обучение. Работодателите могат да им предложат и постоянни работни места.

Образователното министерство изпълняваше такъв европроект и през предишния програмен период (2007 - 2013 г.). Тогава през ученически стажове минаха над 40 000 младежи. Само 1300 получиха предложения за работа след това.

Сачева определи като много важно участието в проекта на 380 виртуални учебно-тренировъчни фирми. "Те предоставят възможност за усвояване на процесите на управление в дигитална среда и могат да помогнат на децата да бъдат по-добри ръководители, служители и потребители", посочи тя.

Проектът приключва през ноември 2018 г., като общият му бюджет е близо 7 млн. лева.  Според Сачева за продължаването на ученическите стажове след това ще се търси държавно финансиране.

Споделяне

Още от България