Над 76% от жените над 50 години у нас не получават навременно или адекватно лечение за остеопороза

Над 76% от жените над 50 години у нас не получават навременно или адекватно лечение за остеопороза

Близо 32 млн. души или 5.6% от населението на Европа, страдат от остеопороза, сочат последните данни на Международната фондация по остеопороза (IOF), обхващащи жителите на 29 европейски държави. Броят на остеопоротичните фрактури към 2019 г. е приблизително 4.3 млн., а очакванията са до 2034 г. той да нарасне до 5.34 млн., което неминуемо ще повиши и разходите на здравната система за тяхното лечение.

Проучването на IOF изследва различни показатели, като прави съпоставка между тях в отделните държави. Данните от него показват ограничен достъп до диагностика и по-конкретно изследвания на костната плътност за българските пациенти, както и сериозно забавяне в лечението. Над 76% от жените в България над 50-годишна възраст, които имат висок риск от поява на нова остеопоротична фрактура, не получават навременно или адекватно лечение.

Скорошно проучване, проведено в България, анализира лечението на 1206 жени с установена остеопороза в рамките на 4 години, като по-голямата част от тях (88.3%) са без предишни фрактури. От всички 1206 пациенти 731 (60.6%) приемат лечение през втората година, само 524 (43.4%) през третата година и едва 403 (33.4%) през четвъртата година, в края на наблюдателния период. Основните причини за преждевременно прекъсване на лечението са финансови, последвани от липса на ангажимент от страна на пациентите и разбиране на риска от поява на фрактури.

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. В световен мащаб всяка трета жена и един на всеки пет мъже на възраст над 50 години ще получат фрактура вследствие от остеопороза до края на живота си.6 Счупването на кост може да бъде променящо живота събитие, което да доведе до болка, загуба на подвижност и промяна в начина на живот.7

Навременната диагностика и лечение на остеопорозата са от ключово значение за предотвратяването на животозастрашаващи фрактури. В тази връзка американската биотехнологична фармацевтична компания "Амджен" (Amgen) България стартира информационна кампания, посветена на борбата с остеопорозата. Кампанията е под надслов "Не се пречупвай!" и е подкрепена от актрисата Марта Вачкова и ревматолога д-р Родина Несторова. Като част от кампанията, "Амджен" обяви старта на нова платформа за пациенти, наречена www.krehkikosti.bg. Платформата съдържа информация за заболяването, методи за диагностика, както и полезни материали и съвети за превенция и поддържане на добро костно здраве.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?