Над 79% от бизнеса е бил обект на кибер атака през миналата година

Над 79% от бизнеса е бил обект на кибер атака през миналата година

Повече от 79% от бизнесите в Европа, Близкия Изток и Африка са станали жертва на кибер атаки през 2015 г., сочат данни от проучване на компанията за антивирусна защита ESET.

Бизнесът определя заразяването със зловреден код като най-голямата заплаха за информационната си сигурност. Малко повече от половината анкетирани (53%) споделят, че именно такива проблеми са им донесли сериозни главоболия през годината. Социалното инженерство, измамите и фишингът се нареждат като втори основен фактор, притесняващ бизнеса (48%). Уязвимостите в софтуерните продукти и системите са на трета позиция (39%). Доста по-малка част (13%) са заинтересовани да останат предпазени от DDoS (Distributed denial-of-service) атаки. Обикновено за осъществяването на такива атаки се използва бот мрежа, генерираща множество заявки към едно устройство (сървър), като целта е то да бъде претоварено – и по този начин насилствено да бъде прекратен достъпа до уеб сайт или уеб услуга.

Изследването на ESET показва, че 44% от компаниите позволяват ползването на лични смартфони, таблети или лаптопи за служебни цели. 29% от организациите забраняват това, което обаче не гарантира, че служителите не вървят срещу подобни разпореждания и използват личните си смартфони и таблети, за да оптимизират служебните си задължения.

Компаниите с над 1000 служители са най-прецизни в отделянето на средства за информационна защита. 17% от тях имат пълен комплект решения за сигурност, инсталирани на устройствата на служителите си. Процентът рязко спада при организациите с между 500-1000 служители. Там процентът варира между 3% до 5%.

Обучението на служителите е крайъгълен камък за повишаване на сигурността, твърди всеки четвърти (25%). Други 19% смятат, че е необходимо да бъдат направени одити, които да определят необходимите мерки, за да има реална промяна. 15% биха заложили на криптиране на данни или на двуфакторна оторизация.

Данни на Евростат пък сочат, че българите се нареждат на челни позиции в Европейския съюз по разпространение на компютърни вируси. Все пак има двоен спад на заразените устройство за последните пет години

Близо 28% от българите признават, че устройствата им са се заразили с вирус за последната година, показва статистиката, докато през 2010 г. техният брой е бил 58 на сто. По този показател страната ни е изпреварена само от Хърватска (41%), Унгария (36%), Португалия (33%) и Франция (29%).

Най-сигурната страна в Европейския съюз е Холандия – там едва 6% от интернет потребителите са били жертва на атака.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес