Над 80 нобелисти подкрепиха Джо Байдън

Джо Байдън

Над 80 американски учени - лауреати на Нобелови награди по физика, химия, физиология или медицина, подкрепиха кандидатурата на демократа Джо Байдън за президентския пост в САЩ. Това се казва в публикувано днес писмо на представители на научната общност, цитирано от телевизия Си Ен Ен.

"Лидерите ни като никога досега трябва да разбират значението на науката за формиране на държавната политика. В течение на дългогодишната си служба на народа Джо Байдън постоянно е демонстрирал стремеж да се вслушва в думите на специалистите, разбиране колко е важно международното сътрудничество в научно-изследователските рабработки и уважение към приноса на имигрантите за интелектуалния живот на нашата страна", се казва в посланието.

Негов инициатор е демократът Бил Фостър, физик и конгресмен от щата Илинойс, уточнява Си Ен Ен. Текстът е подписан също от бившия директор на Националния институт по онкология Харолд Вармъс, удостоен с Нобелова награда за 1989 г. за изследвания на ретровирусни онкогени, и от биохимика Роджър Корнбърг, получил отличието през 2006 г. за трудове по генетика.

Под текста стоят също подписите на физика Бари Бариш, изследовател на гравитацията и нобелист от 2017 г., и на лауреатите от 2009 г. Елизабет Блекбърн и Карол Грейдър, открили "механизми, чрез които теломерите и теломеразата защитават хромозомите".

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?