Над 80 обучени в чужбина атентатори се готвят за удари в Русия

Над 80 обучени в чужбина атентатори самоубийци са готови да извършат терористични удари в Русия, съобщи в петък ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Николай Патрушев, цитиран от световните агенции.

"Установихме, че над 80 обучени в чужбина атентатори самоубийци ще бъдат изпратени в Русия, за да извършат терористични атаки", каза Патрушев на заседание на Държавната дума. Той допълни, че някои от терористите били обезвредени.

Патрушев заяви пред депутатите, че не може да гарантира, че няма да има нови терористични акции.

През последните месеци атентатите в Русия зачестиха. Над 100 души загинаха при самоубийствени атентати срещу два пътнически самолета и метростанция в центъра на Москва.

При кървавата развръзка на обсадата в училище в Беслан загинаха най-малко 360 човека, половината от които деца. Според неофициални източници жертвите са повече.

Изказването на Патрушев в парламента стана преди парламентарния дебат по внесения от президента Владимир Путин законопроект за радикални промени в политическата система, които той обяви в отговор на трагедията в Беслан.

Путин настоява за централизация по вертикала на властта, включваща премахване на прекия избор на регионалните губернатори, които за в бъдеще да се номинират от него, както и въвеждане на изцяло пропорционална избирателна система.

Западни политици и представители на руските опозиционни партии смятат, че така ще бъдат подкопани конституцията и принципите на руския федерализъм, като обвиниха Путин в отстъпление от демокрацията.

Шефът на ФСС предлага постоянен антитерористичен център

Шефът на ФСС поиска да бъде създаден единен, постоянно действащ антитерористичен център.

Пред депутатите той каза, че службата му не знае по какъв начин 80-те обучени в чужбина атентатори - самоубийци могат да влязат в страната и че това "определено е проблем".

Патрушев не обясни по какъв начин е събрана информацията за потенциалните атаки. Каза само, че обучението на бойците и камикадзетата се провежда чрез "тайни религиозни и военно - религиозни организации, намиращи се в редица източни държави".

За да може уверено да се каже, че няма да има нови терористични актове, трябва да бъде въведена цялостна система от мерки, която да действа точно. До този момент такава система в нашата страна не е създадена, каза Патрушев.

Той също така заяви, че нападението в северноосетинското училище в Беслан е осъществено от чеченския командир Шамил Басаев, който вече пое отговорност за него, обвинявайки Русия за кръвопролитията в Чечения.

"За спецслужбите е безспорно ясно, че идеолозите на терористичните атаки в Северен Кавказ са (чеченският сепаратистки лидер Аслан) Масхадов и Басаев и хора от Ал Каида. Специално атаката в Беслан е организирана от Басаев", каза Патрушев.

Генералният прокурор иска промени в законодателството

Генералният прокурор на Русия Владимир Устинов заяви от своя страна, че при настоящото законодателство е трудно да се води ефективна борба с тероризма.

Той смята, че задържането на роднини може да бъде ефикасна пречка за евентуалните атентатори самоубийци.

"Задържането на роднини и показвайки пред терористите какво може да се случи техните близки, може да помогне за спасяването на живота на хора, така че нека не си затваряме очите", призова прокурорът, цитиран от АП.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?