Нов скандал в Будапеща:

Над 80% от докторската дисертация на унгарския президент копирана от български автор

Над 80% от докторската дисертация на унгарския президент копирана от български автор

Над 80 процента от докторската дисертация на президента Пал Шмит от 1992 година за съвременните олимпийски игри е копирана от сходен труд, публикуван през 1987 г. от българин, съобщи унгарският седмичник ”Ха Ве Ге” (HVG), цитиран Асошиейтед прес.

Шмит, който е двукратен олимпийски шампион по фехтовка, е член на Международния олимпийски комитет (МОК) от 1983 г. Списанието го обвинява, че е плагиатствал труда на своя български колега в МОК Николай Георгиев, който починал през 2005 година. Президентската канцелария категорично отрече твърденията.

Шмит е познавал лично Георгиев. Основните източници в дисертациите и на двамата включват протоколите от срещите на МОК и неговия Изпълнителен комитет, както и анализи на документи от олимпийските игри, посочиха от президентската канцелария.

На интернет сайта си списание ”Ха Ве Ге" посочва, че части от дисертацията на Шмит, озаглавена "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри", съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана, допълва ”Ройтерс”.

Списанието, което цитира подробно двата документа, подчертава, че Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. Според седмичника 180 от общо 215-те страници на дисертацията на унгарския президент са преписани от Георгиев.

Шестдесет и девет годишният Шмит е бивш заместник-председател на управляващата партия ФИДЕС. Той бе избран за президент през 2010 година от парламентарното мнозинство на ФИДЕС, чийто лидер е премиерът Виктор Орбан.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?