Над 80% от гласувалите каталунци символично поискаха отделянето си от Испания

Около 80,7% от участвалите в символичното допитване за независимостта на Каталуния са гласували за отделяне от Испания. Това показват резултатите от преброяването на 88% от бюлетините, съобщи "Франс прес". В допитването са участвали над 2 млн. 250 хил. души. 1 649 239 души са гласували с "да" и на двата въпроса в допитването: "Искате ли Каталуния да бъде държава?" и "Ако да, искате ли да бъде независима от Испания?", съобщи заместник-председателят на каталунското правителство Жоана Ортега.

Символичното допитване за независимост на Каталуния, организирано вчера от местните власти, е безполезен пропаганден акт, заяви испанският министър на правосъдието Рафаел Катала вчера, предаде Франс прес. Според него референдумът е политическа пропаганда в полза на регионалния лидер Артур Мас.

Активността на референдума показва най-малко, че има силна мобилизация на подкрепящите независимостта избиратели. На местните избори през 2012 г. само 1,7 милиона от тях подкрепиха борещите се за независимост партии. Според философа и политолог Хосеп Рамонеда, който пише за в. "Паис", допитването е шамар за Рахой, който е отслабен от него, отбелязва АФП.

Артур Мас, председателят на каталунското регионално правителство, обяви от своя страна допитването за независимост за "пълен успех". "То доказва, че Каталуния иска да се управлява сама, и иска сама да решава съдбата си", подчерта той. Мас отправи призив към правителството в Мадрид да произведе "окончателен референдум за суверенитета на Каталуния както беше направено в Шотландия, а преди това и в Квебек", предаде ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят