Над 80% от институциите не публикуват дори и телефони за контакт

80.4% от българските институции не са публикували в своите сайтове дори и телефони за контакт, а други 81.4% не са посочили работното време на своите служители. Това сочи проучване на фондация "Програма достъп до информация" за състоянието на сайтове на държавните институции. Проверени са 499 интернет-сайтове от наличните 511 административни структури на изпълнителната власт.

Едва 28 процента от тях имат секции за достъп до публични данни, въпреки задълженията по Закона за достъп до обществена информация. Едва 18% обаче са посочили адрес за достъп до информация чрез електронна поща.

"Измененията в Закона за достъп до обществена информация от 2008 година сякаш не значат нищо за институциите", коментира ръководителят на фондацията Гергана Жулева.

Поради тези и други причини само 8 процента от гражданите смятат, че в България се спазва правото им за достъп до обществената информация.

44 процента от анкетираните смятат, че е много важно правото им за достъп до обществена информация да бъде спазвано от органите на изпълнителната власт. От анкетираните 45 процента държат органите на местното самоуправление да предоставят такава информация, а 43 процента - това да прав и съдебната власт.

Споделяне

Още от България