Над 80% от кандидатите за нотариуси изгърмяха на писмения изпит

Над 80% от кандидатите за нотариуси изгърмяха на писмения изпит

Едва 113 от общо 586 явили се юристи успяха да издържат писмения изпит в конкурса за нотариуси, съобщиха от Министерството на правосъдието във вторник. С този плачевен резултат конкуренцията за 111-те свободни места за нотариуси в страната рязко се сви.

В крайна сметка може да се окаже, че има повече свободни места от налични кандидати, защото престои и устен изпит, който също трябва да бъде взет успешно.

По регламент писменият от конкурса за нотариуси беше казус. За успешно положен изпит се брои при изкарана оценка "добър" 4 и по-висока. Това се окажа непостижима бариера за огромното мнозинство от кандидатите.

Кандидатите са оценявани от конкурсна комисия, съставена от петима членове. Всеки от изпитващите има право да поставя индивидуална оценка, а крайния резултат е полученото средно аритметично число.

Конкурсът за нотариуси, който бе обявен от сегашното ръководство на Министерството на правосъдието, е първият от седем години насам. Няколко правосъдни министри буквално отказваха да изпълнят законовите си задължения и да попълнят свободите бройки за нотариуси в страната. Това предизвика множество нападки от юридическата общност, че се бранят съществуващите монополи на вече работещите в страната нотариуси.

Споделяне

Още от България