Над 80% от небанковия сектор обяви реалните си собственици

Част от контролираните от Комисията за финансов надзор (КФН) юридически лица не са подали информация за това кои са реалните им собственици, съобщиха в четвъртък от комисията. Срокът за подаване на декларации с истинските притежатели на дружествата изтече в средата на септември.

В застраховането сведение за действителните собственици не са подали 4 застрахователни дружества и 120 застрахователни брокери. В капиталовия пазар, от 95 задължени, декларации за реални собственици са предали 80. В нарушение са и две дружества от доброволното здравно осигуряване.

В областта на пенсионното осигуряване всичките 9 лицензирани пенсионни дружества са обявили истинските си собственици в срок.

В момента се извършва проверка на постъпилите документи, информира КФН. В случай на необходимост от подалите декларацията по утвърдения образец ще се изисква допълнителна информация или документи.

След приключването на процедурата по разкриване на информацията тя ще бъде публично оповестена.

Обявяването на действителните собственици на дружествата, работещи в областта на небанковия финансов сектор, беше една от съществените промени в Закона за Комисията за финансов надзор, приети през от юни 2010 г.

Съгласно приетите промени в Закона за Комисия за финансов надзор, това задължение засяга застрахователите, презастрахователите, застрахователните брокери, здравните дружества, дружествата за допълнително социално осигуряване, регулираните пазари, инвестиционните посредници и управляващите дружества

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?