Над 80 процента от руснаците подкрепят Путин въпреки срива на рублата

Над 80 процента от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес.

Според изследването на института НОРК (NORC) по поръчка на Асошиейтед прес, рейтингът на Путин е 81 процента.

Анкетата е била проведена между 22 ноември и 7 декември - след началото на главоломното падане на курса на руската национална валута.

Проучване, осъществено в същия период от центъра "Левада", най-авторитетния независим руски социологически институт, измери рейтинга на Путин на 74 процента.

69 процента от участниците в допитването на АП смятат, че части от Украйна изконно са руски.

Над 60 процента от анкетираните жители на столицата Москва признават, че икономическото им положение се е влошило. Тази негативна констатация споделят по-малко от половината от участвалите в допитването хора от провинцията.

Повечето руснаци смятат своя президент не за причината, а зарешението на тежките проблеми, пред които е изправена страната,отбелязва АП.

Въпреки че Русия стана по-авторитарна държава при управлението на Путин, подкрепата за него изглежда истинска. Много анализатори обаче коментират, че високият рейтинг на руския президент няма особено значение, предвид контрола на Кремъл върху информацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят