Над 80 ранени полицаи при новите размирици в Париж

Над 80 френски полицаи са били ранени, шест от които сериозно, по време на втората нощ на размирици в предградията на Париж, съобщиха световните информационни агенции. Според източници на ББС от полицията, някои от тях са били простреляни, други са уцелени с камъни, петролни бомби и самоделни ракети, които са били хвърлени по властите в предградието Вилие -льо -Бел.

Младежите, които участват в бандите, предизвикващи безредиците, заявиха, че действията им са в знак на отмъщение за смъртта на двама тийнейджъри. Те загинаха при сблъсък между управлявания от тях мотопед и полицейска кола.

От синдиката на френските полицаи коментираха, че тези безредици са по-интензивни, отколкото бунтовете в предградията през 2005 година. Те също бяха причинени от смъртта на двама младежи след пререкание с полицията. Тогава бяха опожарени над 10 000 автомобила и 300 сгради.

Сблъсъците между полицията и бандите от предградията във втората поредна нощ на размирици продължиха шест часа. Редът беше възстановен към 1 ч. след полунощ в шест сателитни градчета на френската столица. Опожарени са над 70 автомобила и няколко сгради - библиотека, две училища и супермаркети.

Председателят на полицейския профсъюз Патрис Риберо заяви, че неговите колеги няма да се оставят да бъдат обстрелвани без да отвръщат на огъня. Според него ситуацията в предградието е по-тежка от тази през 2005 година.

Френският вътрешен министър Мишел Алио-Мари коментира, че най-вероятно размириците са били предварително организирани. Според нея първоначалното напрежение е привлякло в предградието Вилие-льо -Бел хора от съседни райони. Проявите на насилие се случват въпреки призивите за спокойствие на семействата на двете починали момчета.

Градският прокурор на Париж вече разпореди на полицейския инспекторат да проведе детайлно разследване за смъртта на младежите. От полицията досега са обявили, че става дума за катастрофа, но местни жители и роднини на починалите твърдят, че полицаите не слезли от колата, за да помогнат на момчетата.

От прокуратурата обаче контрираха, че полицаите са извикали бърза помощ веднага след инцидента. Двама свидетели са потвърдили тази версия. Президентът Никола Саркози, който заемаше поста на вътрешен министър по време на предишните бунтове, призова към спокойствие и да се остави съдебната система да реши кой носи отговорност за случилото се.

Той бе остро критикуван тогава след като призова за прочистване на предградията и определи хората, участващи в размириците като “гангрена” и “измет”.

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?