Над 800 ареста при гигантска международна операция, проследила криптосъобщения

Над 800 ареста при гигантска международна операция, проследила криптосъобщения

Над 800 души са арестувани в 16 държави при огромна международна полицейска операция, осъществена благодарение на разкодирани съобщения между нарушители на закона, съобщи Европол във вторник, 8 юни. "Тези данни доведоха миналата седмица до стотици полицейски операции в цял свят, от Нова Зеландия до Австралия, без да забравяме Европа и САЩ, и дадоха впечатляващи резултати", заяви Жан-Филип Льокуф, зам.-директор по операциите в Европол.

Над 700 обиска са проведени в Европа, Нова Зеландия, Австралия и САЩ. Конфискувани са над 30 тона наркотици, включително 8 тона кокаин, оръжие и налични пари. Разследването в рамките на операцията "Троянски щит" е координирано от Европол, с участието на правоохранителните органи в 16 страни.

Операцията стана възможна благодарение на разкодирани съобщения между нарушители на закона и даде възможност да бъде спасен животът на повече от сто души, каза на пресконференция един от ръководителите на ФБР. "През последните година и половина ФБР снабди престъпни организации в над 100 страни с повече от 300 криптирани устройства, които ни дадоха възможност да следим комуникациите им", обясни зам.-директорът на ФБР Калвин Шивърс пред журналисти в централата на Европол в Хага. "Премахнати бяха над 100 смъртоносни заплахи", добави той.

До арестите се е стигнало, след като австралийската федерална полиция и ФБР тайно са държали под наблюдение комуникациите между фигури от подземния свят. В операцията са участвали и националните полиции на няколко европейски страни и на Нова Зеландия. Всички те в продължение на три години са успели да декодират хиляди криптирани съобщения в мрежите на всякакъв род престъпници, пояснява австралийската полиция. Новозеландската полиция пък описва операцията като най-изпипаната досега срещу организираната престъпност.

Операцията "Троянски щит"е позволила и на разследващи от 16 страни да наблюдават членове на мафията, на азиатски престъпни синдикати и на банди на моторизирани престъпници.

До прехващането на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което ползвали престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР. Съобщенията между престъпниците се отнасяли до планове за убийства, трафик на дрога и оръжия. Приложението е било инсталирано на мобилни телефони, които са били лишени от всякакви други функции. Те са се разменяли на черния пазар. От такъв тип телефон е можело да се общува само с друг подобен телефон. Апаратите с приложението станали много популярни и спечелили доверието на големи фигури в организираната престъпност, които се обявявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да си дават никаква сметка за това.

Според австралийски медии полицаите участвали в раздаването на тези телефони на известни престъпници, в това число и на австралиец, издирван за трафик на дрога и избягал в Турция.

Само в Австралия по време на операцията бяха извършени 224 ареста във всички части на страната. В Нова Зеландия бяха задържани 35 души, по-специално за трафик на дрога и пране на пари. Само в Нова Зеландия в операцията са участвали над 300 полицаи. На арестуваните са повдигнати 900 обвинения и са били конфискувани 3,7 милиона новозеландски долара (2,6 милиона щатски долара) под формата на авоари. В Австралия пък са били конфискувани около 3,7 тона дрога, над 100 огнестрелни оръжия, почти 45 милиона австралийски долара (34,9 милиона долара) в брой и авоари, които се очаква да са на стойност милиони долари. На задържаните са повдигнати 525 обвинения.


Сн. Австралийска федерална полиция

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?