Над 900 полета със 113 000 пътници засегнати от стачката в Луфтханза

Анулирани са и полети от София до Франкфурт и Мюнхен и обратно

Над 900 полета със 113 000 пътници засегнати от стачката в Луфтханза

Луфтханза (Lufthansa) съобщи, че около 113 000 пътници ще бъдат засегнати в понеделник от отмяната на 929 вътрешни и международни полета заради стачката на стюардите и стюардесите на три германски летища, предаде Асошиейтед прес.

Синдикатът УФО (UFO) призова членовете си да стачкуват от 03:30 часа до 22:00 часа по Гринуич (05:30 - 24:00 часа българско време) във Франкфурт и Дюселдорф и до 23:00 часа по Гринуич (01:00 часа на 10 ноември българско време) в Мюнхен.

Стачката на стюардите и стюардесите започна в петък (6 ноември) и се планира да продължи една седмица, макар че вчера нямаше стачни действия. Решението за това бе аргументирано от синдиката с обстоятелството, че в неделя много хора пътуват по лични причини.

Заради протестните действия през първите два стачни дни (петък и събота) са били отменени общо над 800 полета и засегнати над 95 000 души.

Стачката не засяга подразделенията Луфтханза като Юроуингс (Eurowings), Джърмануингс (Germanwings), Суис (Swiss) и Остриън еърлайнс (Austrian Airlines).

Синдикатът УФО (UFO) настоява да бъдат запазени преференциите, които позволяват на много от членовете на кабинния персонал да се пенсионират на 55 години.

Луфтханза иска да понижи пенсионните плащания за персонала, който наема в бъдеще, да обвърже изплащаните придобивки с пазарната възвръщаемост от инвестиции и да ограничи практиката на ранно пенсиониране на 55 години.

Синдикатът настоява много от придобивките да се запазят в дългосрочен план.

Авиокомпанията е заявила, че няма да подобри офертата си, но се надява да убеди профсъюза в основателността на сегашните предложения, които ще дадат на кабинния персонал допълнителни стимули да работи до 67-годишна възраст.

Заради стачните действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания "Луфтханза", полетите на летище "София" в понеделник търпят промени, съобщават от летището. Анулирани са полети от и до Франкфурт и Мюнхен.

Полетът, който трябва да кацне на летище "София" от Мюнхен, Германия, в 18.20 ч., и този, който трябва да излети за Мюнхен в 19.20 ч., ще бъдат изпълнени, съобщават още от летище "София".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа