Над 91 на сто от българите ползват мобилни услуги

България заема второ място в Централна и Източна Европа по степен на проникване на мобилните услуги, стана ясно в петък след края на форум, посветен на UMTS-услугите, чийто домакин бе Мобилтел в София.

Сега над 91 процента от българите ползват мобилни телефонни услуги, съобщиха от М-Тел. Чехия е първа в класацията за проникване на мобилните услуги със 116 процента. Трета е Унгария с 89 на сто, следвана от Словакия (86 на сто), Полша (85 на сто), Румъния (72 на сто), Сърбия (59 на сто) и Молдова (35 на сто).

На форума е установено, че броят на UMTS-абонатите в Източна Европа е нараснал с 44 процента за последното тримесечие и с над 6 пъти за година. Това поставя региона на второ място в света по ръст на абонати след Северна Америка. Над 130 мрежи предлагат UMTS-услуги в момента. Мобилната високоскоростна технология HSDPA е достъпна в повече от 65 мрежи по цял свят.

През лятото Мобилтел пръв предложи в България 3G-услуги като видеоразговори и бърз пренос на данни, от есента това стори и Глобул, очаква се най-късно до март своята UMTS-мрежа да пусне и Вивател, откъдето преди седмица казаха, че вече тестват технологията в столицата.

По всичко личи, че абонатите на 3G/UMTS мрежите по света ще достигнат 100 милиона преди края на годината, прогнозира Жан-Пиер Биенеме, председател на UMTS-форума.

Споделяне

Още от Бизнес