Над 92 хиляди кандидатите за убежище в Унгария само през август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на кандидатите за убежище в Унгария почти се е удвоил през август с изграждането на гранична ограда, която да спре влизането на хора от Сърбия, съобщи европейската статистическа служба Евростат, цитирана от Асошиейтед прес.

По данни на Евростат 92 265 души са подали молба за убежище в Унгария през август срещу 49 250 през юли. С това общият брой на хората, потърсили там международна закрила от конфликти и насилие от началото на годината става около 207 000 души.

По данни на Евростат през първите 6 месеца на годината над 400 000 души са кандидатствали за убежище за първи път в 28-те страни членки на ЕС. От тях в Германия през първите 6 месеца на годината за убежище са кандидатствали 154 000 души.

Повечето хора, идващи в Унгария, пътуват от Гърция през Западните Балкани и искат да отидат в Германия или Швеция. Други основни дестинации са Австрия, Италия, Франция.

По данни на Евростат най-много молби в ЕС от април до юни, когато броят на пристигащите се увеличи с подобряването на времето, са били подадени от сирийци /21 процента/, афганистанци /13 процента/ и албанци /8 процента/.

Докато делът на приетите молби от сирийци е относително висок - 95 процента са признати за нуждаещи се от международна закрила през 2014 г., само около осем процента от албанските молби са одобрени.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?