Над 93 000 души са загинали в Сирия от началото на конфликта

САЩ мислят как да подпомогнат силите на опозицията

Над 93 000 души са загинали в Сирия от началото на конфликта

Над 93 000 души са загинали в конфликта в Сирия, съобщиха от ООН в четвъртък.

В доклад на организацията се посочва, че жертвите може и да са повече, а сред тях са и 6500 деца. 80% от загиналите са мъже.

От миналия юли насам средно по 5000 души са избивани в Сирия на месец. От ноември най-много жертви се отчитат в района на Дамаск и на Алепо.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай призова за незабавно прекратяване на огъня, след като конфликтът вече навлезе в третата си година.

Американски представители дебатират в момента по какъв начин може да се помогне най-добре на сирийската опозиция в гражданската война срещу правителството.

"Решени сме да направим всичко, което можем, за да помогнем на опозицията да съумее (...) да спаси Сирия", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери на съвместна пресконференция с британския външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

"Хората говорят за някакви бъдещи опции, които сме щели да приложим в Сирия (...) но ние нямаме какво да обявим в този момент. Така, както се развиват нещата, победител в Сирия няма да има. Народът ще загуби, Сирия като държава ще загуби", добави Кери, продължавайки да призовава за политическо уреждане на конфликта.

Хейг от своя страна заяви, че може да се наложи Великобритания и други страни да удвоят усилията си, за да помогнат на сирийската опозиция, но също се въздържа от подробности.

Според него офанзивните военни операции на сирийския режим "усложняват политическото уреждане" на конфликта. Но въпреки това Лондон е убеден, че кризата в Сирия може да се превъзмогне само по пътя на преговорите, каза Хейг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?