Над 95% от унгарците подкрепиха антиимигрантския крус на Орбан в невалиден референдум

Промени в конституцията ще узаконят разултата от проваленото допитване

Виктор Орбан
95 процента от гласувалите унгарци отхвърлиха квотите на ЕС за разпределение на мигранти по време на провелия се вчера национален референдум, но допитването е невалидно заради ниската избирателна активност. 
 
Гласували са около  43.9% от унгарците вместо изискваните по закон 50 процента плюс един глас. 
 
Почти всички участвали във вота, или около 3 милиона и 300 хиляди унгарци, се обявиха против схемата, по която Унгария трябваше да подслони малко над 1 200 бежанци. 
 
"Забележителен резултат" и искане за оставка 
 
Орбан приветства "забележителния" резултат от референдума и каза, че гласуването трябва да бъде взето предвид от тези, които вземат решенията в общността, посочва Ройтерс.
 
"Тринайсет години след като голямо мнозинство от унгарците гласува на референдум за присъединяване към ЕС, днес унгарците отново направиха така, че гласът им да се чуе по европейски въпрос", заяви снощи Орбан на пресконференция.
 
Правителството обяви "съкрушителна победа", но анализатори определиха резултата като "смущаващо, но не напълно катастрофално поражение" за министър-председателя Виктор Орбан, отбелязва Асошиейтед прес.
 
"Ние постигнахме забележителен резултат, защото надминахме резултата от референдума за присъединяването", каза той.
 
Орбан заяви, че ще предложи да бъде внесено изменение в унгарската конституция, така че резултатът от референдума да получи законова сила.
 
След като стана ясен резултата от вота унгарската националистическа партия "Йоббик" призова Орбан да подаде оставка.
 
Председателят на "Йоббик" заяви в парламента, че премиерът е отслабил позициите на Унгария в Европа с референдума, който не е успял. 
 
"Трябва да подадете оставка, както направи Дейвид Камерън, такива са нормите в европейската политика", каза Вона.
 
"Знам, че няма да подадете оставка, но поне можете да поднесете извинение."
 
ЕК ще вземе предвид референдума 
 
Външният министър на Люксембург Жан Аселборн коментира от своя страна, че ниската избирателна активност на референдума е била "пасивна съпротива" на унгарците срещу курса на правителството на Орбан.
"Това не е добър ден за Орбан и не е толкова лош за Унгария и ЕС", заяви той.
 
Според него унгарците са показали, че са по-проевропейски настроени от своето правителство.
 
"Надявам се, че ние в ЕС последователно ще застанем на страната на мнозинството унгарци и против курса на унгарското правителство. Унгария заслужава нашето доверие", заяви Аселборн.
 
Говорител на Европейската комисия посочи, че Брюксел уважава волята на гласувалите и негласувалите на референдума в Унгария.
 
"Ако референдумът бе валиден, бихме казали, че го взимаме предвид. След като бе обявен за невалиден, също казваме, че го взимаме предвид", добави говорителят.
 
По думите му унгарското правителство ще определи последиците от референдума.
 
Вратите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер са винаги отворени за държавните и правителствените ръководители от ЕС, посочи говорителят по повод обявеното намерение на унгарския премиер Виктор Орбан да посети скоро Брюксел заради допитването и темата за миграцията.
 
Говорителят отбеляза, че референдумът в Унгария бе свързан с бъдещи решения за разселване на мигранти в ЕС. Той поясни, че част от общностното право е задължението взетите решения да бъдат прилагани. По неговите думи Будапеща остава задължена да приема разселени мигранти по приетите вече квоти.
 
ЕК уточни, че с Унгария се водят разговори по отказа ѝ да изпълнява споразумението от Дъблин. По силата на споразумението държавите от ЕС следва да приемат обратно мигранти, проникнали незаконно в Общността от тяхна територия, отбелязва БТА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа