Над 99% от севернокорейците гласували за революционната власт в страната

Ким Чен Ун

Севернокорейските медии съобщиха, че произведените вчера избори за органи на местната власт в Корейската народнодемократична република (КНДР) са приключили успешно.

По данни на централната избирателна комисия във вота са участвали 99.87 процента от избирателите и те са гласували "с огромен ентусиазъм", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Изборите позволиха да се бетонира революционната власт в страната", се посочва в съобщение на Корейската централна телеграфна агенция. В избирателните секции са били поканени представители на дипломатическия корпус и акредитирани в КНДР чуждестранни журналисти - кореспондент на ТАСС, представител на китайската агенция Синхуа, както и на Китайската централна телевизия.

След гласуването ще бъде определен съставът на местните парламенти на провинциално, градско и окръжно ниво. Тъй като във всеки избирателен район има само по един кандидат, в КНДР нямаше предизборна кампания, а агитацията беше насочена главно към осигуряването на максимално висока избирателна активност.

Според севернокорейската конституция срокът на мандата на представителите в тези парламенти е 4 години. На сесиите на тези органи, които се провеждат 1-2 пъти годишно, се приемат местният бюджет и планът за развитие на народното стопанство. Там се избират също председатели на народните и административните комитети, съдии и заседатели.

На изборите за местна власт в КНДР преди четири години участваха 99,97 процента от регистрираните избиратели.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?