Над Атлантическия океан се заформя невиждан от 80 години ураган

Над Атлантическия океан се заформя невиждан от 80 години ураган

Тропическата буря Алекс достигна вчера силата на ураган в Атлантическия океан - необичайно явление през януари, каквото не е наблюдавано от близо 80 години, съобщи Американската агенция за океаните и атмосферата, цитирана от Франс прес.

По най-нови данни на Националния център за ураганите, Алекс се намира на около 560 км южно от остров Фаял, разположен в центъра на Азорските острови, където е издадено предупреждение. Ветровете продължават да духат със скорост 140 км/ч, което класира стихията като ураган от първа степен по петстепенна скала. Ураганът се придвижва със скорост от 37 км/ч.

Според метеоролозите от агенцията за океаните и атмосферата ураган, зародил се през месец януари, не е имало от далечната 1938 г. Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено е между май и ноември.

Много необичайно е да се наблюдава ураган над води с температура 20 градуса по Целзий, казаха американските метеоролози.


Очаква се днес ураганът да се насочи на север, а в събота - на северозапад. През следващите часове обаче не се прогнозират промени в скоростта на придвижване и скоростта на ветровете.


Окото на Алекс се очаква да премине тази сутрин през част от Азорските острови. Властите на португалския архипелаг са взели необходимите предпазни мерки.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?