Над два дни южни квартали на София ще са без вода

Причината е профилактика на съоръжение между язовир Искър и ВиК мрежата на столицата

Над два дни южни квартали на София ще са без вода

От 7 до 9 юни част от южните квартали на София, както и Панчарево и Кокаляне ще останат без вода. Причината е профилактика на ключово съоръжение, което свързва язовир Искър с водоснабдителната система на столицата, съобщиха от "Софийска вода".

По-дългото от обичайно спиране се дължи на технологичното време, необходимо за проверка на надеждната работа на стратегическото съоръжение, което осигурява вода за три четвърти от територията на Столична община.

Причината за спирането - профилактика

Държавната компания "Язовири и каскади" ще направи проверка на тръбопровод с дължина 4 километра и диаметър 3.2 метра. Основната цел на набелязаните профилактични мероприятия, които ще се извършат от специалисти на предприятието, за да се гарантира дългосрочното и безпроблемно подаване на питейна вода за територията на Столична община.

Дейностите изпълняват изискванията на Наредбата за техническа експлоатация на електрически централи и мрежи (чл. 144(5)) за оглед и проверка на техническото състояние на главните напорни деривации.

Спирането на водата ще продължи от 8 часа на 7 юни до полунощ 9 юни, но в конкретни жилищни райони ще бъде по-краткотрайно.

За целта "Софийска вода" ще напълни до максимална степен наличните резервоари, а след спирането на водата ще бъдат осигурени и водоноски.

Засегнатите квартали

Няколко за засегнатите зони от спирането на водоподаването.

В село Кокаляне в карето между улиците "Самоковско шосе", "Искър", "Валозите", "Тополите", "Васил Левски" и "Йованец" вода няма да има от 22 часа на 7 юни до 1:30 часа на 9 юни.

В Панчарево в карето между улиците "Самоковско шосе", "Йованец", "Курията", "Беликата", "Бор", "Ловджийска чешма" и "Риляник" няма да има вода от 22 часа на 7 юни до 1:30 часа на 9 юни.

Без вода ще бъдат и живеещите в южната част на Околовръстния път между пътя за лифт "Симеоново" до бул. "България" и комплекс "Царско село" за времето от 18:30 часа на 7 юни до 3 часа на 9 юни.

С понижено налягане от 18:30 часа на 7 юни до 3 часа на 9 юни е възможно прекъсване на водоснабдяването в няколко квартала – жск "Малинова долина", кв. "Витоша" в карето между булевард "Симеоновско шосе", ул. "Професор Васил Арнаудов", ул. "Професор Георги Манев" и бул. "Околовръстен път" - комплекси "Макси", "Преслав" и "Градина": кв. "Мирчо Драганов" в карето между бул. "Черни връх" от №91 до №151, ул. "Димитър Манев", ул. "ген. Иван Колев" и бул. "Околовръстен път".

Водоноски

По време на планираното прекъсване на водоподаването, "Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски за всеки от засегнатите райони.

В село Кокаляне водоноските ще бъдат на ул."Димитър Благоев" и ъгъла с ул. "Васил Левски".

В Панчарево цистерни с вода ще има на площада – ул. "Елин Пелин" и на ъгъла с ул. "Васил Левски".

В квартал "Витоша" водоноските ще са на кръстовището на ул. "Проф. Станчо Ваклинов" и ул. "Борис Арсов" и в комплекс "Макси".

В квартал "Мирчо Драганов" цистерна с вода ще има на бул. "Черни връх" срещу №151.

В жск "Малинова долина" водоноската ще бъде пред бл.29.

Засегнатите от спирането на водата могат да получат повече информация от телефонния център на "Софийска вода" на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез виртуалния информационен център на дружеството.

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?