Над два милиарда зрители видяха откриването на Дубайската кула

Над два милиарда зрители видяха откриването на Дубайската кула

Най-високият небостъргач в света - Дубайската кула - Бурдж Дубай, или както бе преименуван - Бурдж Халифа – бе открит в понеделник и над 2 милиарда зрители са можели да наблюдават пряко по телевизията церемонията по откриването на сградата, която не само ще бъде новият символ на страната, но и най-високото съоръжение на планетата, предадоха информационните агенции.

Точната височина на кулата, според сайта на небостъргача е 828 метра. Феерия от музика, светлини, вода и огън съпътства въвеждането в експлоатация на световния рекордьор по височина, където около 12 000 души ще намерят едновременно дом, работно място и места за прекарване на свободното време.

Дубайската кула поставя рекорд в няколко категории – за най-висока и най-многоетажна постройка, за жилищни помещения на най-голяма височина, за най-висока наблюдателна площадка (на 124-тия етаж), както и за най-много асансьори.

За удобство на обитателите, служителите в многобройните офиси и посетителите на небостъргача работят 49 скоростни асансьора и осем ескалатора. Един от централните асансьори, например, извежда посетителите на височина 504 метра със скорост 9 метра в секунда. След това друг асансьор поема до рекордните 637 метра.

Проектът на кулата е дело на американския архитект Ейдриън Смит, чиято задача е била да свърже в едно ислямските традиции и съвременните западни решения.

В строителството на небостъргача са участвали близо 14 000 души, които са издигнали 160 етажа, завършили са вътрешното обзавеждане и декоративните работи, за да предадат комплекса напълно завършен днес, когато е четвъртата годишнина от встъпването в длъжност на шейх Мухамад бен Рашид ал Мактум, вицепрезидент и премиер на Дубай.

Строителството на огромната сграда започна през януари 2004 година. За издигането на сградата са използвани 230 000 куб. м. бетон, 39 000 тона стомана, 142 000 кв. метра стъкло и 22 милиона работни часа. Фасадата на сградата е покрита с 22 000 стъклени панела, чиято площ се равнява на 17 футболни игрища. Строежът струва 20 млрд. долара.

Кулата вече привлече ВИП обитатели. Ниските етажи са заети от първия в света хотел "Армани" (Armani), между 19-тия и 108-мия етаж са разположени 900 апартамента, а над тях – офиси на различни компании.

Край сградата се намират най-големият в света търговски център – "Дубай мол" (Dubai Mall), езеро с площ 24 хектара с каскада от фонтани и 19 многоетажни жилищни сгради.

През ноември емирството разтърси финансовите пазари с новината, че държавният конгломерат "Dubai World" иска да отложи плащанията по дългове за милиарди. През декември емирството получи 10 млрд. долара от съседния Абу Даби.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?