Над два милиона в Англия страдат от дълъг Covid повече от 12 седмици

Над два милиона в Англия страдат от дълъг Covid повече от 12 седмици

Повече от два милиона души в Англия са изпитвали симптоми на коронавирусна инфекция повече от 12 седмици, съобщиха електронните издания на Би Би Си и "Гардиън".

Това сочат данни от най-мащабното досега правителствено изследване във Великобритания. То е установило, че хората с продължителни симптоми се делят основно на две категории - пациенти с респираторни симптоми, които в повечето случаи преминават през по-тежко заболяване и пациенти, които изпитват основно симптоми, свързани с умора и изтощение.

Резултатите от проучването потвърждават тези от предишни изследвания, според които жените и по-възрастните хора по-често са жертви на дълъг Covid-19. Авторите на изследването определиха резултатите от него като "тревожни".

Изследването, чиито резултати предстои да преминат независимо оценка, установи, че 37,7 на сто от преболедувалите със симптоми са изпитвали поне един от тях в продължение на повече от 12 седмици. 14,8 на сто са изпитвали три и повече симптома дългосрочно.

"Мащабът на проблема е доста сериозен", каза проф. Кевин Макконуей, преподавател по приложна статистика в Свободния университет. "Резултатите не могат ясно да ни покажат доколко сериозни са тези симптоми по отношение на въздействието върху качеството на живот на пациентите. Някои може да не са много сериозни, но други със сигурност са и резултатите показват колко важно е да ги разберем и да осигурим адекватно лечение и подкрепа на хората", каза той.

Споделяне

Още от Коронавирус

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?