Над два пъти по-малко елхи изсечени за тази Коледа

Над два пъти по-малко елхи изсечени за тази Коледа

Изсичаните по Коледа елхи преди са достигали и до 100 000, тази година вероятно ще останат около 35-40 000 дръвчета, каза пред зам.-министърът на земеделието Георги Костов, който в неделя провери продажбата на коледни дръвчета на столичния пазар "Ситняково". Ако има незаконна сеч, това вероятно ще стане непосредствено преди празниците, за масова сеч засега няма информация, добави Костов.

Проверката на пазар "Ситняково" не констатира нарушения. Според зам.-министъра на това място трудно ще бъдат намерени нерегламентирани елхи, защото охраната още на подстъпите към София, организирана от Регионалната дирекция по горите, е много добра. Акцията цели да покаже на хората, че Изпълнителната агенция по горите и Министерството на земеделието и горите (МЗХ) контролират произхода на коледните елхи.

Георги Костов каза, че изненадващи проверки се правят без журналисти и са постоянни на определени места около София. За да бъдат редовни търговците, те трябва да имат документ, удостоверяващ закупуването на елхите и печат на отрязаните елхи. Ако елхите не са отрязани, се изисква продавачите да предоставят само документ за произхода. Ще се проверява и дали при продажбата се издава касова бележка на клиента.

Същевременно заместник-министърът заяви, че ако на пазара има елха на цена под 4 лева, с произход от държавния горски фонд, вероятно тя е спекулативна. Костов смята, че за този вид търговия предвидената глоба от 1000 лева е сериозна и би трябвало да респектира търговците. Печалбата на държавата от продажбата на елхи е много ниска. По думите на Георги Костов елхите са евтини и достъпни за всички, за да представляват голям комерсиален интерес.

Според зам.-министъра е по-добре да се купуват естествени, а не пластмасови дръвчета, защото добивът на предназначените за това коледни дръвчета не нанася поражения на околната среда. Докато в една пластмасова елха са вложени материали, които са главно нефтопродукти и не са по-щадящи към околната среда, отбеляза заместник-министърът. "Аз съм за традицията“, каза Костов. Той препоръча като най-добро коледно дръвче елата, тъй като е по-издръжлива. Може да се познае по двете бели линийки, които се намират под игловидните листчета, които са по-плоски.

Най-евтините коледните елхи на "Ситняково" са по 7-8 лева и стигат до 18-20 лева. Декоративните испански ели от над 3 метра струват около 45 лева с поставката, а живите елхи в саксии са с около 8-10 лева по-скъпи от отрязаните. Търговци казаха, че продажбите вървят по-слабо, отколкото предишни години.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?