Над две хиляди се събраха пред парламента в защита на плажовете

Заканиха се да демонстрират при всеки подобен строеж

Над две хиляди души, предимно млади хора, протестираха пред Народното събрание в понеделник вечерта. Охранявани от 500 полицаи те скандираха в защита на местността Иракли, където са съсредоточени поредните инвеститорски апетити, както и за опазване на останалите незастроени плажове. Шествието, преобладавано от млади хора, сложили шнорхели, облекли бански върху зимните дрехи и носещи слънчеви чадъри, тръгна в 18 часа от паментика Патриарх Евтимий. Демонстрантите минаха по улиците "Граф Игнатиев" и "Раковски, по "Цар Освободител" и стигнаха пред парламента, където към тях се присъединиха още много хора.

До около 19.30 часа те скандираха "Иракли е за народа", "Природа, а не бетон", "Един гербер на власт, един хотел в повече". Хората носиха лозунги срещу строителството по Черноморието и националния флаг. Младежите организираха масови подскоци с викове "Кой не скача и не пее, той за плажа не милее!". Масово подхвърляне на огромна жълта плажна топка настана с представата, че това е премиерът Бойко Борисов.

Заради демонстрацията бе спряно движението в региона.

След като от трибуната на протеста бе обявено, че регионалният министър Лиляна Павлова е наредила спирането на строежа в Иракли заради открити нарушения, младежите посрещнаха новината с викове "Всеки път ще е така", давайки заявка, че при всички следващи опити за подобни строежи ще има протести. Малко след това хората в столицата се разотидоха.

 

Сегашната демонстрация, както и предишни протести срещу застрояването на екотеритории, е организиран чрез социалната мрежа Фейсбук, където над 4000 бяха потвърдили присъствието си.

 

Освен в столицата идентични протести се проведоха, но с доста по-слабо участие, и във Варна и Пловдив. Освен за запазване на Иракли, младежите искат да спасят и последните останали незастроени плажове по българското Черномори

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?