Над две трети от колите през 2050 г. ще са електромобили

Над две трети от колите през 2050 г. ще са електромобили

Вероятно електромобилите ще покрият 35 процента от пазара на сухопътния транспорт до 2035 г., а до 2050 г. над две трети от колите по пътищата ще се движат се електроенергия, което ще доведе до спад на търсенето на петрол. Това сочи анализ на финансовия център за анализи Карбон трекър (Carbon Tracker) и института за климатични промени Грантам към лондонския Имперски колеж, цитиран от ДПА и БТА в петък.

Според неговите автори, спадащите цени на електромобилите и слънчевите технологии могат да означават, че моделите за прогнозиране на големите енергийни компании сериозно подценяват напредъка на нисковъглеродните технологии.

Според документа електромобилите ще изместят от пазара около 2 милиона барела петрол дневно до 2025 г - същото количество, което предизвика срива на петролните цени през 2014-2015 г. До 2050 г. пък светът няма да има нужда от 25 милиона барела дневно.

Слънчевите фотоволтаични системи могат да осигуряват 23 процента от световното производство на енергия до 2040 година и 29 процента до 2050 година, като напълно изместят въглищата, а природният газ ще остане с пазарен дял от 1 процент, се отбелязва още в доклада.

В него се посочва, че очакваният растеж при слънчевите фотоволтаични системи и електромобилните технологии може да помогне за ограничаване на глобалното затопляне до около 2.3 градуса.

Споделяне

Още от Greenpool

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?