Над един милион души са имигрирали в Германия през 2012 година

Над един милион души са имигрирали в Германия през 2012 година, което е най-големият миграционен поток от 1995 година, пише електронното издание "Ню Юръп", позовавайки се на германски статистически данни.

Това се дължи най-вече на наплива на хора от южноевропейските страни, които са тежко засегнати от продължителна висока безработица и бавен икономически растеж при дългото си възстановяване от рецесията, отбелязва изданието.

Имигрантите от България и Румъния през миналата година са съответно 7000 и 21 000, като от началото на идната година гражданите на двете страни ще получат пълна свобода да работят в Германия. В момента те печелят от предишното смекчаване на ограниченията, което обхвана квалифицирани работници с университетска степен, чиято трудово дейност отговаря на квалификацията им, наети за сезонна работа и вътрешно-фирмено обучение.

Изданието проследява увеличаването на броя на имигрантите в Германия от други страни членки на ЕС, като най-многобройни са пристигащите от Италия (над 12 000 души), а броят на испанците, насочили се към Германия, е нараснал с 45 процента спрямо 2011 година. Броят на гърците пък се е увеличил с 43 процента.

"Това, което знаем за това ново поколение европейски имигранти, е, че те са по-млади и по-добре квалифицирани от средното за германското население. Бих определила това като силно печеливша ситуация за тези млади хора, за Германия, но и за страната им на произход", отбелязва Катарина Зенге, координатор за имиграция и интеграция в германската фондация "Конрад Аденауер".

"Ню Юръп" илюстрира публикацията, припомняйки, че от падането на комунизма през 1989 година около 1,5 милиона българи са напуснали страната си. България преживява изтичане на млади, образовани хора, което има трагични последици за икономиката и обществото като цяло на фона на трудовата сила с ниска квалификация и застаряващото население.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?