Над един милион леки коли са със заличена регистрация

Над един милион леки коли са със заличена регистрация

Регистрацията на близо 1,3 млн. автомобили е била служебно заличена, защото собствениците им не са подменили регистрационните табели до крйния срок 1 октомври, съобщи в петък министърът на вътрешните работи Румен Петков в отговор на депутатско питане. Министърът уточни, че към 1 октомври, колите с нови номера са над 2 милиона.

Службите на Пътна полиция - КАТ продължават да обслужват гражданите, желаещи да подменят регистрационните табели на личните си автомобилите и в момента, обясни още министърът.

КАТ обаче ще продължи да съставя актове на шофьори, които се движат с неподменени табели.

Към края на ноември предстои проверка от експертния съвет на бюрата на европейските застрахователи във връзка с подписване на многостранно гаранционно споразумение, информира Петков. Един от основните акценти по време на проверката щял да бъде и резултатът от процеса на пререгистрация на автомобилите. България има готовност за проверката - вече имаме национален регистър на превозните средства, приключи и процесът на пререгистрация, допълни Петков.

“Няма държава, която да рекетира така своите граждани, пререгистрацията е силова”, заяви назависимият депутат Минчо Христов, който зададе питането до министъра и попита с какво колите със стари номера застрашават движението по пътищата.

Според специалисти от автомобилния бранш след пререгистрацията на автомобилите ще стане ясно колко превозни средства реално се движат в страната. Броят на автомобилите, които присъстват в регистрите на КАТ, служат за база при планирането на приходите, които трябва да получи администрацията, стопанисваща пътищата. Заедно с отчетения трафик на движение по основните пътни артерии в страната, те служат за основа при планирането на пътните данъци, при трафиковите прогнози, които са основата за изчисляване на бързината, с която ще се върне инвестицията за строителството или концесията на дадена пътна артерия.

Ако се окаже, че една трета от регистрираните автомобили в страната не са в движение, то е обяснимо защо от въвеждането на винетната система в страната досегашната изпълнителна агенция “Пътища” получава по-малко приходи от планираните.

Споделяне

Още от България