Над една четвърт от руснаците искат Русия да прати войски в Украйна

Над една четвърт от руските граждани заявяват, че Русия трябва да изпрати войски в южните и източните райони на Украйна. Това сочат резултатите от анкета на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОАМ), поместени днес на неговия уебсайт и цитирани от ИТАР-ТАСС.

В съобщението се посочва, че две трети (66 на сто) от хората са против изпращането на войски в Югоизточна Украйна, като сред тях мнозинство имат по-възрастните граждани и жителите на големите и средните градове. За "необходимост от военна намеса на Русия" са се обявили 27 процента от руснаците. По друг въпрос - какви събития биха били причина за пращане на войски в Украйна - една трета от респондентите казват, че Русия не бива да прави това при никакви условия.

Анкетьорите на ВЦИОМ са разпитвали руснаците и за готовността им да помагат на бежанците от Украйна. Установено е, че 44 на сто декларират готовност да им пратят хранителни продукти и друга хуманитарна помощ, 21 процента са готови да дарят пари за специални благотворителни фондове, 9 на сто казват, че биха приютили преселниците в своите домове, а 23 процента казват, че не искат да помагат на бежанците.

Споделяне

Още от Свят