Над една десета от сградите в София имат проблеми с парното

Над една десета от сградите в София имат проблеми с парното

Делът на сградите в София, в чиято обща инсталация изтича повече от половината подадена топлоенергия заради изключените в апартаментите радиатори, е 12 процента. Това сочат данните на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение след приключването на изравнителните сметки за миналия отоплителен сезон.

Тези блокове ще бъдат обследвани от столичната топлофикация, съответния топлинен счетоводител и представители на сградата, за да предложи експертно решение на проблема с парното. Жителите на такива сгради ще бъдат допълнително осведомени за какъв период ще се направи изследването на тяхната инсталация.

Към 31 август 2007 г. до 75 на сто от абонатите на "Топлофикация–София" са изпратени изравнителните сметки. В този процент влизат и потребители, за които и към момента продължава да тече 14-дневният срок за рекламации.

От асоциацията припомниха, че всички, които се съмняват в точността на изравнителната им сметка, могат да я обжалват пред топлинния счетоводител. След изтичането на срока за рекламации, сметката се предава в "Топлофикация-София".

На абонатите, които не са осигурил достъп да жилището им за засичане на данните от топломера, е начислена служебно максимална мощност на радиаторите, но те могат да поискат отчет в 3-месечен срок от датата на получаването на изравнителната сметка. След това фактурата се счита за окончателна.

Председателят на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение Тодор Кузманов заяви, че при въпроси по сметките хората могат да се обръщат към фирмите. "До момента най-много запитвания са получени за процента сградна инсталация и делът на щранг-лирите в общата изразходвана енергия", информира Кузманов.

Споделяне

Още от Бизнес