Над една пета от фирмите са пред фалит заради просрочени плащания

Над една пета от фирмите (22%) у нас са заплашени от фалит в следващите две години заради невъзможността да съберат вземанията си. Това показва проучване на "ЕОС Матрик", една от големите международни колекторски компании у нас.

Повече от половината от компаниите посочват, че те самите бавят плащания, защото не могат да съберат вземанията си от контрагенти.

Другата тенденция, която се наблюдава, е увеличаване на сроковете на разплащане между компаниите, докато в повечето европейски страни е обратното, коментира Райна Миткова-Тодорова, управител на българския офис на компанията и председател на Асоциацията на колекторските агенции у нас.

Компаниите у нас започват да събират дълговете си от свои партньори година или две след настъпването на просрочието, което обаче им позволява да съберат най-много около 5 на сто от парите си. За сравнение, в Европа най-късно шест месеца след просрочието започват дейности по събирането му, а успехът е до 50 на сто от сумата.

"Въпреки че проучването очертава една положителна тенденция, тоест делът на просрочените задължения намалява, все пак трябва да отчетем, че сроковете на плащане се удължават. Това само по себе си води до сериозни проблеми за компаниите, защото те трябва да осигурят някакъв финансов ресурс, така че да покрият този период, в който са произвели стоката, услугата", обясни Райна Миткова-Тодорова.

Най-честите дългове на хората са към мобилните оператори и към компаниите за вода и парно, а най-стриктно плащаме вноските по кредити и сметката за ток.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?