Според проучване

Над една трета от германския бизнес не би инвестирал отново в България

Само 12% от немските предприемачи оценяват положително ситуацията тук

Над една трета от германския бизнес не би инвестирал отново в България

Над една трета от компаниите, членуващи в Германско-българската индустриално-търговска камара, не биха инвестирали отново в България. Това сочат резултатите от анкета сред членовете на камарата, резултатите от която бяха представени във вторник.

През тази година 35% от фирмите са посочили, че не биха инвестирали отново в страната, докато през миналата така са отговорили значително по-малко фирми - 21.5 на сто, съобщи управителят на камарата Митко Василев.

Само 12% от анкетираните компании оценяват положително сегашната икономическа ситуация в страната, каза Василев. Той цитира данни на БНБ, според които  през миналата година германските инвестиции са намалели нетно с  54 млн. евро. С натрупване от 2000 г. до 2011 г. германските вложения в България са 1.8 млрд. евро.

Бизнесът се оплаква основно от недостатъчно ефективната администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки, корупцията и лошата инфраструктура, въпреки че в тази област деловите среди отчитат усилията на правителството.

Около 40 на сто от компаниите са обявили, че ще назначат още служители, а 15% имат намерение да правят съкращения, показват данните от допитването.

Резултатите от анкетата ще бъдат предоставени на правителството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?