Над една трета от младите българи няма да гласуват за евродепутати

Над една трета от младите българи няма да гласуват за евродепутати

Категоричното си нежелание да участват в изборите за български представители в Европейския парламент са заявили повече от една трета от младите хора в страната до 30-годишна възраст. Сигурността си, че ще пуснат бюлетина за евродепутат са изразили 11 на сто, също толкова са почти сигурни, че ще отидат пред урните, а около 30 на сто се колебаят. За сравнение 28 на сто от връстниците им в Европа са заявили, че със сигурност няма да избират евродепутатите на страната си, сочи представено в Брюксел в петък изследване на Европейската комисия

 

Данните от изследването на мненията на младите хора в България съвпадат почти напълно със становищата на връстниците им в останалата част от ЕС. Над половината от българските и останалите европейски младежи (56 процента) са отговорили, че са гласували в последните три години в местни избори или за национален парламент. Средно в ЕС не са гласували 26 на сто, а в България - 21 на сто от младите хора.

 

Общо 4 процента от младите българи и 16 на сто от младежите в ЕС допускат да се кандидатират на избори през живота си, 5-6 на сто са сигурни, че ще го направят, а 49 на сто нямат такова намерение. В отговор на въпроса в какви организирани дейности участват, младежите най-често посочват спортен клуб или някакъв вид възрастова организация.

 

Близо половината от младите българи (47 на сто) знаят, че Европарламентът се избира пряко от европейските граждани. По този показател средното равнище в ЕС е 52 на сто. Българските участници в допитването са дали 43 процента грешен отговор на въпроса как се избират евродепутатите (за ЕС средно грешните отговори са 37 процента).

 

В България се наблюдава обратната на ЕС тенденция на профила на младежите, които догодина ще изберат ЕП - у нас по-готови да гласуват са младежите, докато средно в общността по-активни политически са девойките.

 

Попитани, защо биха гласували, най-често анкетираните отговарят, че демокрацията и ЕС са важни. Други причини са, че намират изборите за правилния начин пряко да влияят на приеманите политически решения, както и че гласуването е морално задължение.

 

Сред заявилите, че няма да гласуват, преобладават мненията, че гласът им няма да промени нищо, че не са достатъчно осведомени, както и че ЕП не взима решения, свързани с тях.

 

Значителна част от негласуващите младежи не се интересуват от европейска политика и от политика и избори изобщо.

Споделяне

Още от Европа