Над една трета от руснаците искат да живеят при авторитаризъм

Над една трета от руснаците искат да живеят при авторитаризъм

Европейската и Световна банка за реконструкция и развитие след анкетиране на 28 хиляди души от 27 страни от Източна Европа и бившия СССР, са стигнали до извода, че в Русия има най-слаба подкрепа на демокрацията – едва 36%. При това всеки трети руснак предпочита авторитарно управление, съобщава в. “Ведомости” в петък.

За сравнение, в останалите страни за демокрацията са се обявили 50 и повече на сто от населението, а най-близо до резултатите на Русия в подкрепа на авторитаризма е Румъния с 27%.

От живота си са доволни половината руснаци и 70% от беларусите. В оценките за промяната на благосъстоянието си руснаците се разминават. Около 40 на сто от анкетираните смятат, че от 1989 г. насам качеството на бита им се е подобрило, като същият брой смятат обаче, че се е влошило.

По-голяма част от страните в допитването смятат, че живеят по-добре, отколкото през 1989 г., а най-силно в това са уверени албанците (75%).

Лидер в подкрепата на пазарната икономика се оказва Монголия, където 70 на сто са за свободната конкуренция в търговията. От своя страна 40% в Русия предпочитат плановата икономика.

По данни на Общоруския център за изучаване на общественото мнение от юли 2007 г. 42 процента от руснаците искат Русия да е демократична държава с пазарна икономика, 16 на сто тъгуват по социалистическия режим с комунистическа идеология, 3% руснаци виждат държавата си като империя, монархия, каквато е била през ХІХ век. Една пета от населението иска Русия да е държава с напълно различно управление и различен път на развитие.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?